Problemen met boeken?

Als er iets fout gaat bij het boeken van een wandeling of wanneer u binnen zeven dagen geen factuur/bevestiging per e-mail heeft ontvangen, neem dan contact op met het Huis voor de Pelgrim: 043 - 321 57 15 of per e-mail

Contactformulier

Samenwerking

De Wandelmaat werkt samen met Het Huis voor de Pelgrim in Maastricht.

Lees meer

Foutmelding

Ophalen van lijsten bij Campaign Monitor mislukt.

Berkel-Enschot: Ontmoeten en onthaasten bij abdij Koningshoeven

Klooster: Abdij Koningshoeven van de trappristen in Berkel Enschot
Regio: Omgeving Tilburg/Oisterwijk (Brabant)
Landschap: Bos, heide, vennen, akkerbouw
Aanvang: Abdij Koningshoeven, vrijdag omstreeks 13.30 uur
Terugreis: Abdij Koningshoeven, zondag omstreeks 16.00 uur
Wandeldagen: Vrijdag, zaterdag, zondag
Gids: Irene Kapinga
Code: 180904

 

KENMERKEN

 • Je maakt kennis met het leven van de trappisten van abdij Koningshoeven.
 • Je bezoekt de bouwerij van La Trappe Trappist. Tijdens een rondleiding maak je kennis met het duurzame productieproces. 
 • Elke dag lopen we in de mooie omgeving met bos, heide, vennetjes en een kanaal.
 • Je hebt voldoende gelegenheid  om aan verschillende gebedsmomenten/vieringen van de broeders deel te nemen.
 • Op zaterdagmiddag maak je kennis met een vorm van meditatief lezen: Lectio Divina
 • Je proeft (optioneel) de stilte van het hier gebrouwen Trappistenbier.
 • In de ruime kloosterwinkel vind je een  uitgebreide boekencollectie en kun je producten van de abdij kopen (onder meer chocolade, kaas, shampoo, kaarsen en bier).

 

We lopen tijdens dit kloosterweekend elke dag in een ontspannen tempo in de omgeving van de abdij. De afstanden van de wandelingen zijn 5-12 km. Het terrein is bosrijk en vlak. Omdat we voor ruim 50% over onverharde paden lopen, kunnen de paden tijdens natte periodes modderig zijn. We verblijven in  de abdij. Tijdens het verblijf heb je de beschikking over een comfortabele eenpersoonskamer op de eerste of tweede etage van het gastenhuis. Op je eigen kamer heb je de beschikking over een wastafel en een zitje/bureau. Lakens en handdoeken zijn inbegrepen. De (gedeelde) toiletten en douches bevinden zich op dezelfde etage als waar je kamer zich bevindt.

 

PROGRAMMA VAN DAG TOT DAG

Tijdens dit afwisselende driedaagse kloosterweekend maak je kennis met het leven van de trappisten van abdij Koningshoeven. Elke dag lopen we in de mooie omgeving, je bezoekt de brouwerij en er is een gesprek met de gastenbroeder. Je hebt voldoende gelegenheid om aan verschillende gebedsmomenten/vieringen van de broeders deel te nemen en je verblijft in een omgeving waar eenvoud en rust je omarmen.  Het dagprogramma ziet er als volgt uit (onder voorbehoud):

Dag 1 (vrijdag) We ontmoeten elkaar tussen 13.00 en 13.30 uur in de abdij Koningshoeven. We maken deze  middag kennis met elkaar, met de binnenkant van de abdij en met de kamer waar jij dit weekend mag verblijven. Op deze middag worden we ontvangen in de brouwerij van de abdij. In deze brouwerij wordt het bekende La –Trappe Trappistenbier op een duurzame wijze gebrouwen. Je proeft de stilte. Na de broodmaaltijd en na de kennismaking met de eerste viering, praten we, als je wilt onder het genot van frisdrank of van een in dit klooster gebrouwen La Trappe-biertje, met elkaar na over de eerste indrukken.

Dag 2 (zaterdag) Vandaag staat in het teken van verdere ontmoeting en onthaasting. Als je wilt start je vandaag vroeg, je bent welkom om deel te nemen aan de eerste vieringen (de nachtwake (metten) om 4.15 uur en/of het morgengebed (lauden) om 7.00 uur). Na het ontbijt trekken we onze wandelschoenen  aan en gaan we op stap. We lopen eerst ongeveer 500 meter langs de (vrij drukke) B-weg die voor het klooster loopt. We lopen verder langs het rustieke Galgeven, door het heidegebied van de Oude Hondsberg en door Moergestel waar we even pauze houden bij de Mariakapel.  Vervolgens lopen we via de Kerkeindse heide weer terug naar de abdij, die we 12 kilometer na de start weer bereiken. In de middag maak je kennis met een andere manier van verstillen. Met elkaar maken wij lopend kennis met lectio divina, een vorm van meditatief lezen.

Dag 3 (zondag) Na het ontbijt trekken wij de wandelschoenen weer aan. We lopen een laatste wandeling van dit weekend en ervaren de stilte van de zondagmorgen. Samen met de broeders en vele bezoekers uit de omgeving van de abdij, nemen we  om 11 uur deel aan de eucharistie-viering (optioneel). We sluiten het weekend  af met een gesprek met de gastenbroeder. Hij vertelt, geinspireerd door onze vragen,  over het leven en werken van de Cisterziencer monnikken en over zijn eigen keuzes en ervaringen.

 

VERBLIJF

‘Leef met ons mee in het ritme van onze gemeenschap’ Gastvrij biedt Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven plaats aan diegenen die geïnspireerd willen worden, de rust willen opzoeken en/of zich willen bezinnen. Hiervoor is in de abdij, gescheiden van de leef- en werkruimten van de monniken, een gastenhuis ingericht. Op de begane grond is een aparte eetruimte voor de  gasten. De maaltijden worden gemaakt in de abdijkeuken en zijn, passend bij de manier van leven van de broeders, sober en vegetarisch (wel met vis of ei). Het is mogelijk om zoutloos, visloos of glutenvrij te eten. De gasten dekken zelf de tafels en wassen na de maaltijd gezamenlijk af. Het ontbijt en de middagmaaltijd worden in stilte genuttigd. Tijdens ons verblijf biedt de abdij ons, zonder extra kosten, koffie, thee, frisdrank en La Trappe-bier. De Trappisten komen zeven keer per dag samen om te bidden en drie keer per dag om samen te eten.  Dat gebeurt op vaste tijden. Tussen die tijden vindt het werk plaats. Het programma van dit wandelmaat- kloosterweekend sluit aan bij dit ritme. We nuttigen de maaltijden in de abdij en aan  jou wordt de gelegenheid geboden om, als je wilt, elke dag bij ten minste drie van de gebedsmomenten aanwezig te zijn (waaronder de eucharistieviering op zondag). Op het terrein van de abdij is een kloosterwinkel gevestigd, Hier zijn onder meer producten die door de abdij gemaakt worden te koop (chocolade, jam, kaas, bier) en is een uitgebreide boekencollectie aanwezig.

Meer weten over abdij Koningshoeven

Meer weten over de brouwerij

 

PRAKTISCHE ZAKEN

Data
Dit kloosterwandelweekend vindt plaats op de volgende data: Vrijdag 11 december – zondag 13 december 2020

Deelmers
Aan dit klooster-wandelweekend kunnen maximaal 11 personen deelnemen.

Het weekend is geschikt voor

 • Deelnemers van alle leeftijden en van alle gezindten
 • Mensen die van ontspannen wandelen houden
 • Mensen die niet bekend zijn met het kloosterleven
 • Mensen die andere kloosters bezocht hebben.


Gids
Tijdens dit weekend is Irene Kapinga je gids. Irene heeft  ruime ervaring in het begeleiden van meerdaagse wandelreizen en heeft zelf als gast meerdere kloosters in binnen- en buitenland bezocht.  Het klooster-wandelweekend is in het afgelopen jaar door haar in samenwerking met de broeders van de abdij voor De Wandelmaat ontwikkeld. Tijdens het weekend begeleidt Irene de wandelingen, de groepsmomenten en coördineert zij de contacten met het klooster. Zij kan je vragen beantwoorden en zal er alles aan doen om je thuis te laten voelen in deze bijzondere omgeving. 

Reisbrief
Uiterlijk drie weken voor de vertrekdatum ontvang je als deelnemer een reisbrief. In deze brief vind je alle benodigde praktische informatie over het weekend (tijdstippen, adres, bereikbaarheid gids,  programma, namen van de deelnemers, etc).     

Kosten
De kosten voor deelname aan dit kloosterweekend zijn €225 per persoon (donateurs: €210 per persoon)

In dit bedrag is inbegrepen:

 • Overnachtingen in een 1-persoonskamer met gedeeld sanitair in abdij Koningshoeven
 • Gebruik van lakens en handdoeken
 • Alle maaltijden en alle consumpties tijdens de maaltijden
 • Koffie, thee, frisdrank en La Trappe Trappistenbier
 • Rondleiding door Brouwerij  La Trappe-Trappist
 • Begeleiding door een ervaren gids van de Wandelmaat
 • Programma zoals beschreven in het dagprogramma

 

Bijkomende kosten:

 • Vervoer eigen woning – abdij (vice versa)
 • Aankopen in de kloosterwinkel
 • Eventuele consumpties onderweg en/of extra consumpties in de abdij

 

Bereikbaarheid abdij

De abdij is zowel met de auto als met het OV goed bereikbaar. Er is gratis parkeergelegenheid en de bushalte  is voor de deur.

Donateur worden?

Wij zijn afhankelijk van inkomsten uit wandelingen en van donaties om ons werk te kunnen doen. Steun Pelgrimsgemeenschap De Wandelmaat als donateur en ontvang korting op alle wandelingen.

Informatie

Programma 2020

Ons volledige aanbod aan klooster- en pelgrimsachtige wandelingen vind je in het menu AANBOD. We hebben ook een mooie brochure, die we op verzoek graag toesturen.

 Aanvragen