Brochure

De website bevat altijd de meest actuele informatie. Maar we sturen je ook graag een prachtige brochure toe met ons aanbod in 2020!

Aanvragen

Categorieën wandelingen

Kort maar krachtig
2-Daagse kennismaking met de Wandelmaat en met het kloosterritme
Bekijk wandelingen

Weekendje weg
Rondom het weekend een paar dagen lopen en het klooster ervaren
Bekijik wandelingen

Breek de week
Op stap met de Wandelmaat op doordeweekse dagen
Bekijk wandelingen

Pelgrimsreizen
Een paar dagen lopen over pelgrimswegen
Bekijk wandelingen

Over de grens
Samen met de Wandelmaat een paar dagen naar een spirituele plek in het buitenland
Bekijk wandelingen

Foutmelding

Ophalen van lijsten bij Campaign Monitor mislukt.

Brecht: Een oase van rust tussen twee Vlaamse abdijen

Klooster en plaats: Abdij Onze Lieve Vrouwe van Nazareth te Brecht
Datum: donderdag 18  - zondag 21 juni 2020
Type: Over de grens
Prijs: € 320 (Prijs donateurs: €295)

GEANNULEERD VANWEGE CORONA

 

INFORMATIE

Regio: Brabantse Kempen in België
Landschap: velden, vennen, bos
Aanvang: donderdag  om 11 uur in het klooster.
Terugreis: zondagmiddag na de lunch
Wandeldagen: alle dagen
Afstanden: ca. 6-10 km per dag
Gidsen: Joke van der Neut en Hans van Dijk
Code: 200602

 

PROGRAMMA

Te midden van de velden, vennen en bossen bidden en werken de zusters Trappistinnen. We zijn een paar dagen te gast in de Brabantse Kempen bij de Cisterciënzerabdij Onze Lieve Vrouw van Nazareth te Brecht, een Trappistinnenklooster gelegen tussen Antwerpen en Breda. Het klooster is goed bereikbaar per trein. Wij zorgen voor een afhaalservice vanaf station Noorderkempen. We genieten van de hartelijke gastvrijheid die kenmerkend is voor deze zusters. We wandelen, deels in stilte en we maken de getijdengebeden mee. We brengen te voet vanuit ons klooster een bezoek aan de abdij van Westmalle en de mooie omgeving.  Wandelen, rust, stilte en psalmgezang, een oase in een vaak rumoerige wereld. 

 

PROGRAMMA VAN DAG TOT DAG

Dag 1: Vanaf 11.00 uur zijn we van harte welkom in het klooster. We maken kennis met elkaar  en met het klooster. Na de warme middagmaaltijd maken we een gezamenlijke wandeling van zo’n 7 km en zijn op tijd terug voor de vespers. We sluiten de dag af met het samen bekijken van een DVD over het kloosterleven en een informeel samenzijn. Om 22.00 begint de nachtrust.

Dag 2: Vroege opstaanders  kunnen om 4.30 uur naar de Nachtwake.  Daarna beginnen we de dag met een stiltewandeling bij zonsopgang. ‘s Middags wandelen we naar het natuurgebied De Kooldries. We zijn eer op tijd terug voor de Vespers. Na de completen sluiten we de dag af met een gezellig samenzijn

Dag 3: We zijn inmiddels gewend aan het kloossterritme. ‘s Ochtends wandelen we naar de nabijgelegen Abdij van Westmalle. We hebben daar een gesprek met een van de Trappisten van dit vermaarde klooster. ’s Middags lopen we terug  en na de completen sluiten we gezamenlijk de dag weer af.

Dag 4: Zondag. We voegen ons in het zondagritme van de zusters. Voor de vroege vogels is er gelegenheid om nog een 2e stilte wandeling te maken. We kunnen deelnemen aan de eucharistie.

Daarna ronden we ons bezoek af. We vertrekken na de lunch.

We zijn te gast bij de Trappistinnen. Onderstaande tekst geeft een goede indruk  van het Monastieke leven in de abdij (overgenomen van de website van de abdij): www.abdijnazareth.be

 

HET MONASTIEKE LEVEN

“In het klooster leven wij in een zeer natuurlijk ritme: vroeg opstaan, vroeg slapen. De eerste en de laatste uren van de dag zijn Godgewijd. De 'hitte' van de dag wordt voorbehouden voor de arbeid, met enkele gebeds- en rustonderbrekingen. Elk jaar wordt opnieuw bepaald door de liturgische tijden. Het systematisch, dag in dag uit, leven op dit ritme geeft een grote vrede. Het schraagt het leven met alle wisselvalligheden vandien. Het is een blijvende opdracht, een ascese voor elke moniale, dit ritme te respecteren en er trouw aan te blijven. Niets afpeuteren van de nachtelijke uren, bij het luiden van de klok het werk durven neerleggen, het onderscheid handhaven tussen gebedstijd, arbeidstijd en persoonlijke tijd, leven in het nu zonder herinneringen te koesteren of weg te dromen in mooie toekomstfantasieën, kortom totaal aanwezig zijn in wat we doen en zijn. Het monastieke leven wordt gedragen door drie pijlers die de dag ritmeren en bijdragen tot een evenwichtige tijdsbesteding: gebed, lezing en arbeid”.

 

VERBLIJF

Het gastenverblijf van de Abdij Onze Lieve Vrouwe van Nazareth heeft eén- en tweepersoons kamers. Douches en toiletten in nabijheid. Alle kamers hebben een wastafel. Douches en toiletten op de gang. Bedlinnen is aanwezig. De gastenkamers liggen op de 1e verdieping en zijn via een trap bereikbaar.   

 

OVERIG

Niet bij de prijs inbegrepen: kosten heen- en terugreis, eventueel aankopen in de abdijwinkel (o.a. zelfgemaakte zeep en kaarsen in allerlei variëteiten). Evt. extra consumpties in het klooster en onderweg.

Donateur worden?

Wij zijn afhankelijk van inkomsten uit wandelingen en van donaties om ons werk te kunnen doen. Steun Pelgrimsgemeenschap De Wandelmaat als donateur en ontvang korting op alle wandelingen.

Informatie

Programma 2020

Ons volledige aanbod aan klooster- en pelgrimsachtige wandelingen vind je in het menu AANBOD. We hebben ook een mooie brochure, die we op verzoek graag toesturen.

 Aanvragen