NIEUW: Ouder/kind-korting

Samen met een (jong)volwassen kind of kleinkind deelnemen aan een Wandelmaattocht? Het blijkt steeds een prachtige ervaring te zijn voor zowel de ouder als het (klein)kind. Elkaar beter leren kennen en tegelijkertijd als groepslid je eigen gang kunnen gaan. Wij willen dit contact tussen generaties graag bevorderen. Daarom bieden we korting aan! Boek je gelijktijdig met één (jong)volwassen kind, kleinkind of neefje/nichtje? Dan geven wij 40% korting aan de jongste deelnemer. De korting wordt berekend over de volledige prijs en is niet combineerbaar met donateurskorting. 

Ouderkindkorting

Wanda Wandelt

De bekende wandelblogster Wanda Wandelt heeft een sfeerimpressie van een van onze wandelingen geschreven.
Lees haar ervaringen >>>

Naar wandelblog

Foutmelding

Ophalen van lijsten bij Campaign Monitor mislukt.

Doetinchem: Welkom bij Sint Willibrord in de Achterhoek

Klooster en plaats: de Sint Willibrord Abdij te Doetinchem en stiltecentrum Betlehem
Datum: Maandag 23 tot en met donderdag 26 maart 2020
Type: Breek de week
Deelnemers maximaal: 10
Prijs: € 325 (Prijs donateurs: € 300)


INFORMATIE

Regio: Bij Doetinchem, in de Gelderse Achterhoek
Landschap: Bos en weide rondom het klooster
Aanvang: Maandag 15.00 uur in Stiltecentrum Betlehem
Terugreis: Donderdag 15.00 uur
Wandeldagen: Maandag, dinsdag, woensdag en donderdag
Afstanden: Verspreid over de 4 dagen lopen we ongeveer 35 kilometer
Gids: Jaap van der Vinne
Code: 200301


INHOUD

De Gelderse Achterhoek biedt een prachtig landschap van bossen en weide, mooi bomen en boswallen, een variërend landschap. Te midden van dit rijke en oude landschap vinden we vlak bij Doetinchem het Benedictijns klooster de Sint Willibrord abdij. De Benedictijner orde is gesticht rond 550. Het klooster St. Willibrord is in 1948 door de monniken zelf gebouwd en ligt midden in de bossen, niet ver van Kasteel Slangenburg, in het buitengebied van Doetinchem. Deze Wandelmaatkloosterwandeling is een combinatie van wandelen en deelnemen aan het kloosterleven. Bij deze wandeling zijn we te gast bij de monniken van de oudste monnikenorde in West-Europa, de Benedictijnen. De Benedictijnse monniken kennen een strikte dagorde van 06.15 uur tot 21.00 uur. Binnen dit tijdsbestek nemen zij deel aan vijf gebedsdiensten (de ‘getijden’). Deze vinden - net als de maaltijden - op vaste tijdstippen plaats. We mogen meedraaien in deze –strikte- dagorde in het klooster.

Een kloosterwandeling is een combinatie van wandelen en deelnemen aan het kloosterleven. Bij deze wandeling zijn we te gast bij de monniken van de oudste monnikenorde in West-Europa, de Benedictijnen. De Benedictijnse monniken kennen een strikte dagorde van 06.15 uur tot 21.00 uur. Binnen dit tijdsbestek nemen zij deel aan vijf gebedsdiensten (de ‘getijden’). Deze vinden - net als de maaltijden - op vaste tijdstippen plaats. We mogen meedraaien in deze –strikte- dagorde in het klooster. Elke dag gaan we flink wandelen (totaal zo’n 35 km in 4 dagen). De combinatie staat garant voor rust, stilte en ontmoeting maar ook voor een intensieve kennismaking met het gedachtegoed van de kloostergemeenschap.

De Benedictijner orde is gesticht rond 550. Het klooster St. Willibrord is in 1948 door de monniken zelf gebouwd en ligt midden in de bossen, niet ver van Kasteel Slangenburg, in het buitengebied van Doetinchem. Onze wandelingen (totaal zo’n 35 km, verspreid over vier dagen) stemmen we vanzelfsprekend af op het kloosterritme, zodat ook wij het kloosterleven kunnen ervaren en meebeleven. Henry Vesseur, de abt van het klooster, ontmoeten we op een van deze dagen in de kapittelzaal. Tijdens een gesprek met hem staan vooral de betekenis van stilte en spiritualiteit in St. Willibrord centraal. Ook wisselen we van gedachten met een oblaat die verbonden is aan deze gemeenschap. Het programma voorzier erin dat je in de bijzondere meditatieruimte deel van het klooster deel kan nemen aan een meditatie. Deze wordt voorafgegaan door een inleiding.


PROGRAMMA VAN DAG TOT DAG 

Dag 1: We komen rond 15.00 uur aan bij het Stiltecentrum , waar me met elkaar kennismaken en een korte wandeling maken. Na de vespers en de broodmaaltijd krijgen we een korte uitleg over de Benedictijnse spiritualiteit. Na de completen om 20.30 uur komen we opnieuw bij elkaar voor een nadere kennismaking en informeel samenzijn.

Dag 2: Je kan kiezen tussen deelname aan de Metten (6.15 uur) of deelname aan een gezamenlijke stiltewandeling. We zijn op tijd terug voor de Lauden (ochtendgebed) om 7.30 uur en het ontbijt. Om 9.30 is er een eucharistieviering met daarna ruime voor jezelf. ’s Middags maken we een wandeling van zo’n 2,5 uur  in de omgeving van de Abdij, bijv. richting Gaanderen.’s Avonds hebben we een gesprek met de abt van het klooster. We sluiten de dag af met en gezamenlijk samenzijn.

Dag 3: Je kan opnieuw kiezen tussen deelname aan de Metten (6.15 uur) of deelname aan een gezamenlijke stiltewandeling. In de ochtend is er een Zen-meditatie onder leiding van de abt en ’s middags maken we opnieuw een wandeling van zo’n 3 uur bijv. door de bossen van landgoed De Slangenburg. ’s Avonds gaan we in gesprek met een oblaat, verbonden aan de gemeenschap.

Dag 4: Je bent inmiddels gewend aan het kloosterritme. Dus na de Metten of de stiltewandeling  hebben we in de ochtend nog een korte wandeling. Na het middagmaal maken we onze kamers leeg en nemen we afscheid van elkaar en van het klooster.


GASTENVERBLIJF

We logeren in het stiltecentrum Bethlehem naast de abdij St Willibrord (zie www.willibrords-abbey.nl . Daar beschikken we over een aantal een- en tweepersoonskamer; ieder met eigen douche en toilet. We krijgen een lakenpakket en handdoeken. Klooster en gastenverblijf liggen op ongeveer 20 minuten lopen van Kasteel Slangenburg (daar is ook de bushalte). Bij het Stiltecentrum is voldoende parkeerruimte. We beschikken over een ruime verblijfsruimte (waar we ook eten) en waar we ’s avonds informeel kunnen bijpraten. Er is  een grote meditatieruimte en een abdijwinkel. Tijdens ons verblijf zal een van de oblaten (m/v) zorgen voor de maaltijden, koffie en thee. Er wordt desgevraagd rekening gehouden met een vegetarische eetwijze en/of een dieet (in overleg).


OVERIG

Niet in de prijs inbegrepen:

  • heen en terugreis woning-Stiltecentrum Betlehem
  • eventueel openbaar vervoer onderweg
  • wat geld voor consumptie onderweg of in het klooster en/of aankopen in de kloosterwinkel.

Ca. 2 weken voor het begin van de reis ontvangen de deelnemers een reisbrief met daarin de laatste informatie over plaats en tijd van samenkomst en het definitieve programma

Aanmelden

Interesse in deze wandeltocht? Stuur dan een e-mail

Donateur worden?

Wij zijn afhankelijk van inkomsten uit wandelingen en van donaties om ons werk te kunnen doen. Steun Pelgrimsgemeenschap De Wandelmaat als donateur en ontvang korting op alle wandelingen.

Informatie

Programma 2020

Ons volledige aanbod aan klooster- en pelgrimsachtige wandelingen vind je in het menu AANBOD. We hebben ook een mooie brochure, die we op verzoek graag toesturen.

 Aanvragen