Categorieën wandelingen

Maak een keuze uit de volgende categoriën wandelingen:

Kort maar krachtig
2-Daagse kennismaking met de Wandelmaat en met het kloosterritme
Bekijk wandelingen

Weekendje weg
Rondom het weekend een paar dagen lopen en het klooster ervaren
Bekijik wandelingen

Breek de week
Op stap met de Wandelmaat op doordeweekse dagen
Bekijk wandelingen

Pelgrimsreizen
Een paar dagen lopen over pelgrimswegen
Bekijk wandelingen

Over de grens
Samen met de Wandelmaat een paar dagen naar een spirituele plek in het buitenland
Bekijk wandelingen

categorieën wandelingen

Samenwerking

De Wandelmaat werkt samen met Het Huis voor de Pelgrim in Maastricht.

Lees meer

Foutmelding

Ophalen van lijsten bij Campaign Monitor mislukt.

Megen: Langs de oever van de Maas

Klooster en plaats: franciscanen in Megen
Datum: vrijdag 4 – zondag 6 september 2020
Type: Weekendje weg
Deelnemers maximaal: 8
Prijs: € 225 (Prijs donateurs: € 210) 
 

INFORMATIE

We zijn dit weekend te gast in het eeuwenoude klooster van de franciscanen, gelegen in het prachtige historische stadje Megen aan de oever van de Maas. Gastvrijheid, openheid, eenvoud,  humor, verdieping, liefde voor de natuur, betoverende omgeving.  Dit zijn de sleutelwoorden voor het Wandelmaatweekend in Megen bij de Franciscaanse broeders. We maken prachtige wandelingen in het Maasgebied  maar genieten ook van de verstilling in de betoverende kloostertuin Hof van Lof.


VERBLIJF

We verblijven dit weekend in het franciscanerklooster in het hartje van het historische stadje Megen. De communiteit telt zeven franciscanen. Ze delen hun leven voor een belangrijk deel met de vele gasten die ze ontvangen in hun fraaie zeventiende-eeuws kloosterpand. Het sfeervolle gebouw schept uit zichzelf ruimte voor rust en stilte. Er zijn vier gebedstijden per dag. Het klooster heeft, evenals het Maasstadje Megen, een lange historie. Al vanaf 1645 hebben er minderbroeders franciscanen geleefd en gewerkt. Na de Tachtigjarige Oorlog was het huis anderhalve eeuw lang het enige klooster van de orde in Nederland. Veel van dat verleden is er in terug te vinden. In Megen staat nog een eeuwenoud klooster; dat van de zusters Clarissen. Door de langdurige aanwezigheid van deze twee franciscaanse kloostergemeenschappen wordt Megen ook wel ‘Assisi aan de Maas' genoemd. Het klooster beschikt over een prachtige tuin, de Hof van Lof, een fijne plek voor verstilling, bezinning of gewoon genieten van de mooie bloemenpracht..
 

PROGRAMMA VAN DAG TOT DAG

Het voorlopige programma (onder voorbehoud) ziet er als volgt uit:

Dag 1: Wij ontmoeten elkaar op vrijdag tussen 11:00 – 11:30 uur in het klooster. Na het drinken van een kop koffie of thee  in de Tuinzaal van het klooster en een welkomstwoordje van de gastenbroeder lopen we naar restaurant Op de Poort in Megen waar we kunnen genieten van een heerlijke warme (Brabantse) lunch. Na de lunch vertrekken we met de auto naar de Hemelrijkse Waard, (ongeveer 8 km)  waar we onze eerste wandeling zullen houden in een prachtig natuurriviergebied met veel vogels en bloemen. We zijn op tijd terug voor het avondgebed en de broodmaaltijd en de dag wordt afgesloten met koffie/thee en een korte terugblik.

Dag 2: Na het ochtendgebed, het ontbijt en de afwas gaan we een DVD bekijken uit de Kruispunt kloosterserie waarna we een gesprek met de gastenbroeder hebben. In de middag maken we vanuit het klooster een wandeling van ongeveer 12 km in het  Maasakkergebied.  
Voor de avondviering, de Virgilieviering,  lopen we, tezamen met de broeders, naar het dichtbijgelegen Clarissenklooster.
We sluiten de dag af met koffie/thee en een informeel samenzijn met de broeders in de huiskamer van de broeders.

Dag 3: We beginnen we deze dag al vroeg met een stiltewandeling naar de kapel van de Zeven Smarten. Na het ontbijt is er gelegenheid om de eucharistieviering bij te wonen waarna we, tezamen met de broeders, koffie en thee drinken in de huiskamer. Na het middaggebed en de warme maaltijd nemen we afscheid van elkaar.

 

GASTENVERBLIJF

We slapen op eenvoudige eenpersoons kamers in het klooster. Op de kamers is een wastafel aanwezig en de douches en toiletten bevinden zich op de gang. We hebben als groep de beschikking over onze eigen verblijfsruimte. De gasten van de Franciscanen eten altijd tussen de broeders in de refter en dan is er volop tijd om een praatje aan te knopen en vragen te stellen want er hoeft geen stilte in acht genomen te worden. De maaltijden zijn sober maar voldoende.

 

OVERIG

Bij deze reis is inbegrepen:

  • Het verblijf in een eenpersoonskamer met sloop, handdoek en washandje. Lakens moeten zelf worden meegenomen.
  • De maaltijden, koffie/thee
  • Het programma en de begeleiding door een gids

 

Aanmelden

Interesse in deze wandeltocht? Stuur dan een e-mail

Donateur worden?

Wij zijn afhankelijk van inkomsten uit wandelingen en van donaties om ons werk te kunnen doen. Steun Pelgrimsgemeenschap De Wandelmaat als donateur en ontvang korting op alle wandelingen.

Informatie

Programma 2020

Ons volledige aanbod aan klooster- en pelgrimsachtige wandelingen vind je in het menu AANBOD. We hebben ook een mooie brochure, die we op verzoek graag toesturen.

 Aanvragen