Categorieën wandelingen

Kort maar krachtig
2-Daagse kennismaking met de Wandelmaat en met het kloosterritme
Bekijk wandelingen

Weekendje weg
Rondom het weekend een paar dagen lopen en het klooster ervaren
Bekijik wandelingen

Breek de week
Op stap met de Wandelmaat op doordeweekse dagen
Bekijk wandelingen

Pelgrimsreizen
Een paar dagen lopen over pelgrimswegen
Bekijk wandelingen

Over de grens
Samen met de Wandelmaat een paar dagen naar een spirituele plek in het buitenland
Bekijk wandelingen

Wandelbeurs

Wil je een keer persoonlijk kennis met ons maken? Van 2 – 4 maart staan we op de Fiets- en Wandelbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Je vindt ons in het Pelgrimspaviljoen.

Lees verder

Foutmelding

Ophalen van lijsten bij Campaign Monitor mislukt.

Meerdaage kloosterwandelingen in binnen- en buitenland

De Wandelmaat biedt verschillende wandelingen van 3 tot 7 dagen aan in Nederland, België en Zwitserland.

In Nederland komen deelnemers op eigen gelegenheid naar het klooster of – in enkele gevallen – een andersoortige locatie. De reizen naar België en Zwitserland starten meestal vanaf een station (bijvoorbeeld Rotterdam of Utrecht). Altijd heb je naast de koffer een dagrugzak of een heuptasje voor de wandelingen bij je. Behalve wandelschoenen zijn er sloffen of slippers voor in huis. Een boek voor de stille uren is ook welkom. De gids maakt één programma, zowel voor het wandelen als voor de kennismaking met het kloosterleven. Je bepaalt zelf of je alle onderdelen wilt volgen, maar er is geen alternatief programma.

Voor o.a. een indicatie van het aantal te wandelen kilometers zie de specifieke informatie per kloosterwandeling.

Drie, vier, vijf of zeven dagen

Een wandeling van drie tot zeven dagen is meer dan een ‘onderbreking’ van het dagelijkse leven. Je gunt jezelf een paar dagen rust, niet om niks te doen, maar om op verhaal te komen. In feite gaat het om het voeden van je ziel door andere ervaringen, door het loslaten van de dingen van alledag. Bij een meerdaagse kloosterwandeling kun je alle indrukken wat rustiger verwerken. Een voordeel daarbij kan zijn dat je al vertrouwd bent met het kloosterleven, bijvoorbeeld door deelname aan een Mini. Je kunt individueel veel kloosters bezocht hebben, maar dat is toch anders dan het optrekken in een groep. Als individu blijf je toch meer in je eigen wereld. In een groep heb je de kans dat er mensen zijn die anders denken en anders leven dan jij. Dat is heel boeiend, en daarom zijn drie tot zeven dagen ook heel geschikt om goede herinneringen over te houden aan de kloosterwandeling.

Respect, aandacht en ruimte

Het blijft telkens weer heel verrassend om te zien hoe een groep onbekenden zich als het ware voegt rond de woorden respect, aandacht en ruimte geven. De gids schept de voorwaarden waarin de wandelmaat kan gedijen, zich veilig kan voelen. Dat is ook de betekenis van het samen optrekken. Dat komt vooral goed tot zijn recht bij een groep van circa tien personen.

Verstilde kloosterwandeling

Wie het kloosterleven wil begrijpen verdiept zich in het fenomeen van het woord ‘stilte’. De Wandelmaat is wel geen meditatiecentrum, maar wandelen kan wel het hoofd van een mens ‘leeg’ maken. In dat opzicht kun je wandelen zien als een vorm van meditatie. Daarom willen we bij enkele kloosterwandelingen dit thema centraal stellen en ‘verstild’ door het landschap gaan en bij elkaar zijn in het klooster. Zwijgen bij het eten, je onthouden van sociale gesprekken op bepaalde momenten van de dag, misschien wat meer afstand nemen tot het ‘vakantiegevoel’. Wil je aan de stilte raken, dan is het nodig om minimaal twee etmalen te reserveren voor ‘verstild leven’.

Monastieke kloosterwandeling

Dit is natuurlijk een onmogelijke aanduiding, want monastiek duidt al op het kloosterleven. Het gaat om ‘alleen leven’, maar toch ook in groepsverband. Het gaat niet in eerste instantie om het beleven van sociale contacten en intimiteit, maar om een religieus leven, een zoeken naar God in de stilte door een combinatie van bidden én werken. Het betekent aandacht voor het ontstaan van het kloosterleven in de woestijn (Koptische kerk), het houdt ook in dat we te rade gaan bij de broeders of zusters.

Ora et labora: bid en werk

Een monastieke wandeling kan eigenlijk alleen maar tot zijn recht komen vanuit een communiteit waarin men nog bidt en werkt, zoals bij de Trappisten met hun nachtelijk gebed. Het vereist van de reisgenoot toch een omschakeling, namelijk de wil om aan alle gebedsmomenten deel te nemen en ook aan de wandelingen, zelfs wanneer dat in de vroege ochtend is. Maar hoe kun je anders het evenwicht ervaren, de ruggengraat van het leven als kloosterling? We gaan geen kloosterling spelen en we blijven ook mild voor onszelf; wie het niet kan opbrengen, wordt niet met de nek aangekeken. Maar we zetten met elkaar een stap. Soms vervangen we het wandelen door het lezen van een boek. Over de stilte, bijvoorbeeld.

Gast in één of twee kloosters

Bij de drie- en vierdaagse kloosterwandeling ben je altijd gast in één klooster. Bij langere kloosterwandelingen kun je soms kennis maken met twee kloosters. We zorgen altijd voor aanvullend (bagage)vervoer. Soms liggen de kloosters op een dagafstand lopen van elkaar, soms moeten we gebruik maken van bus en/of trein. Het is natuurlijk heel interessant om gast te zijn bij twee verschillende kloosters. Ben je net gewend bij de één, dan ontdek je dat het bij de ander allemaal weer anders toegaat. En toch blijft het een klooster. En dan ontdek je ook dat het woord klooster meer betekent dan een gebouw waar broeders of zusters wonen. Het woord geeft een leefwijze aan. Je ontdekt dat elk klooster een eigen ‘huisstijl’ heeft.

De meeste abdijen en kloosters liggen in een prachtig landschap. Vooral bij de wandelingen in Zwitserland, Wallonië en Zuid-Limburg dien je rekening te houden met een (sterk) glooiend landschap met soms hoogteverschillen tussen de 50 en 150 meter. Dat is sterk afwijkend van het vlakke land in het grootste deel van Nederland.

Bijkomende kosten

 • de kosten van het vervoer naar het klooster of vertrekstation;
 • enig ‘zakgeld’ voor bijvoorbeeld een consumptie onderweg. Bij sommige abdijen en kloosters is er een kloosterwinkel, met een ruime keus aan boeken, cd's en devotionalia.

Kloosters (en andere locaties)

Nederland

 • Abdij Lilbosch, Pey-Echt (Cisterciënzers/Trappisten)
 • Abdij Koningsoord, Oosterbeek (Trapistinnen)
 • Abdij Maria Hart, Weert (Birgittinessen)
 • Het Goddelijk Hart van Jezus, Sittard (Karmelietessen)
 • De Hooge Berkt, Bergeijk (oecumenische leefgemeenschap)
 • Dominicanenklooster, Huissen (Dominicanen)
 • Monasterium St. Lioba, Egmond-binnen (Benedictinessen)
 • Pelgrimshoeve Kafarnaum, Vessem (Broeders van O.L. Vrouw van Lourdes)
 • St. Willibrordsabdij, Doetinchem (Benedictijnen)
 • Heilig Hartklooster, Steijl (Missiezusters, dienaressen van de Heilige Geest)
 • Westerkerk/Huize Brandaris, West-Terschelling (Protestantse gemeente)

België

 • Huize Bethanië, Loppem (Benedictinessen)
 • Monastère de Chevetogne. Chevetogne (Benedictijnen)
 • Abdij Postel, Mol (Norbertijnen)
 • Abdij Onze Lieve Vrouwe van Nazareth, Brecht (Trappistinnen)

Zwitserland

 • Communauté de Grandchamp, Areuse (oecumenisch zusterklooster)

Donateur worden?

Wij zijn afhankelijk van inkomsten uit wandelingen en van donaties om ons werk te kunnen doen. Steun Pelgrimsgemeenschap De Wandelmaat als donateur en ontvang korting op alle wandelingen.

Informatie

Programma 2020

Ons volledige aanbod aan klooster- en pelgrimsachtige wandelingen vind je in het menu AANBOD. We hebben ook een mooie brochure, die we op verzoek graag toesturen.

 Aanvragen