Categorieën wandelingen

Kort maar krachtig
2-Daagse kennismaking met de Wandelmaat en met het kloosterritme
Bekijk wandelingen

Weekendje weg
Rondom het weekend een paar dagen lopen en het klooster ervaren
Bekijik wandelingen

Breek de week
Op stap met de Wandelmaat op doordeweekse dagen
Bekijk wandelingen

Pelgrimsreizen
Een paar dagen lopen over pelgrimswegen
Bekijk wandelingen

Over de grens
Samen met de Wandelmaat een paar dagen naar een spirituele plek in het buitenland
Bekijk wandelingen

Samenwerking

De Wandelmaat werkt samen met Het Huis voor de Pelgrim in Maastricht.

Lees meer

Foutmelding

Ophalen van lijsten bij Campaign Monitor mislukt.

Velp: Beleef de natuur en de stilte aan de Maas. NIEUW!!

Klooster en plaats:  Voormalig Kapucijnenklooster in Velp (bij Grave)
Datum : Donderdag 10 t/m zondag 13september 2020
Type: (Lang) weekend weg
Deelnemers maximaal: 14
Prijs : € 435,-   Prijs donateurs: € 410


INFORMATIE

Regio: Noord-Brabant
Landschap: Rivierenlandschap
Aanvang: Emmausklooster, Velp (bij Grave), donderdag omstreeks 15.30 uur
Terugreis: Emmausklooster, Velp (bij Grave), zondag omstreeks 14.00 uur
Wandeldagen: Elke dag, wisselende afstanden.
Afstanden: Maximaal 12 km per dag.
Gids: Mari Verstegen
Code: 200902


INHOUD

Het Emmausklooster, gesticht in 1645, is een van de oudste kloosters van Nederland. Meer dan 350 jaar hebben er Kapucijnen in dit klooster gewoond. De laatste Kapucijnermonnik vertrok in 2016.  Het klooster wordt sindsdien gebruikt door stichting Avant Spirit, die in de geest van Franciscus van Assisi het gedachtengoed verder voortzet als centrum voor stilte en bewustwording. Om een idee te geven van de atmosfeer die je er zult aantreffen, volgt hier een impressie die door een bezoekster aan het klooster is geschreven:

“Zijn het de honderden jaren van gebed en meditatie door de kloosterlingen die hier bijna voelbaar in de atmosfeer aanwezig zijn? Is het de verstilde plek aan het water, de open ronde plek in het bos, de duizenden sneeuwklokjes die het voorjaar aankondigen, de zon die altijd wel ergens door het bladerdek schijnt? Is het de Brabantse gastvrijheid en gemoedelijkheid, eerst door de broeders en nu door de vele vrijwilligers en de mensen die er werken? De zorgvuldigheid waarmee alles gedaan wordt? Is het de puurheid van het klooster dat er, door de eeuwen heen, nog zo goed uitziet? De pandgang die uitnodigt tot contemplatie? Zijn het de ruimtes, elk met z’n eigen sfeer en mogelijkheden, de Clarazaal als groepsruimte, de meditatiezolder, de sobere, eenvoudige verblijfskamers, die uitnodigen tot stilte en bezinnende vragen? Of is het dit allemaal samen en nog zoveel onnoembaars meer...?”

Het klooster ligt op een stille, idyllische plek en heeft een grote, sfeervolle tuin. De Maas ligt op ongeveer een kilometer afstand en daar begint ook Keent, een door een oude Maasarm omsloten natuurgebied van ruim 300 ha. Het is een weids en ruig landschap waar je prachtige wandelingen kunt maken. Natuur is voor veel mensen een gemakkelijke ingang om tot verdieping en tot zoiets als religiositeit te komen.  Meer nog dan in het overige aanbod van De Wandelmaat, staat in dit (lang) weekend de natuur en de beleving ervan centraal. Niet alleen door het maken van wandelingen, maar ook door gebruik te maken van een aantal werkvormen en het uitvoeren van een aantal eenvoudige opdrachten proberen we iets van die verdiepende werking van de natuur, op het spoor te komen. Daarbij zullen drie thema’s steeds terug komen: stilte, aandacht en een ontvankelijke houding.


PROGRAMMA 

Dag 1: De eerste dag maken we ’s avonds een “zintuigenwandeling”, waarbij een introductie op de drie thema’s zal worden gegeven. 

Dag 2: De tweede dag staat het thema “Aandacht” centraal. Een aantal opdrachten is er op gericht om de aandacht meer bij de natuur te houden waardoor je vanzelf meer oog zult krijgen voor de wonderbaarlijke vormenrijkdom bij planten en dieren.

Dag 3: De derde dag zal het thema “Ontvankelijke houding” wat meer worden uitgediept en gaan we in op de vraag hoe je de ervaringen van deze dagen kunt integreren in het leven van alledag.

Dag 4: De vierde dag sluiten we af met een flinke wandeling op de vroege zondagochtend waarbij we onderweg ontbijten.

We zullen iedere dag een wandeling maken van een paar kilometer (eerste dag) tot maximaal 12 kilometer. Daar zitten ook twee avondwandelingen in de schemering bij en, zoals gezegd, ook een vroege ochtendwandeling op de zondagmorgen. Verder is stilte een belangrijk element in deze dagen. We wandelen in stilte, we eten in stilte en we zullen ook enkele keren buiten mediteren. Daarnaast is er ook ruimte voor onderlinge uitwisseling, ieder voor zover je daar behoefte aan hebt. In het programma is rekening gehouden met de drie diensten die er dagelijks in het klooster zijn. Je bent vrij om daar al of niet aan deel te nemen.


BEGELEIDING

De dagen worden begeleid door Mari Verstegen. Hij is bioloog en heeft lange tijd leiding gegeven aan een stichting die kinderen meer in contact wil brengen met de natuur. De laatste jaren houdt hij zich vanuit zijn eigen bureau ( www.natuurtrainingen.nl ) beroepsmatig bezig met  het inzetten van natuur bij de zorg voor mensen met een beperking en voor mensen met stress-gerelateerde klachten. Daarnaast organiseert hij al een groot aantal jaren weekenden “Natuur en Stilte” vanuit verschillende kloosters in Nederland. Dit jaar voor het eerst in samenwerking met De Wandelmaat.


GASTENVERBLIJF

We overnachten in het aangrenzende gastenverblijf (Dormitorium) dat bestaat uit een 12-tal éénpersoonskamers. Daarnaast kunnen we zonodig een paar kamers (waaronder 2 tweepersoonskamers)  gebruiken in het klooster. De kamers beschikken over een wastafel op de kamer. Douches en toiletten zijn gedeelde faciliteiten. Voor beddengoed en handdoeken wordt gezorgd. Op de zolder van het gastenverblijf is een meditatieruimte ingericht. De maaltijden gebruiken we in de sfeervolle refter van het klooster. Tot op zekere hoogte kan rekening worden gehouden met dieetwensen. Tijdens de maaltijden wordt er niet gesproken.


OVERIG

Ongeveer twee weken voor aanvang ontvang je een reisbrief met allerlei praktische informatie over vervoer, maaltijden e.d.

Diverse websites:

Aanmelden

Interesse in deze wandeltocht? Stuur dan een e-mail

Donateur worden?

Wij zijn afhankelijk van inkomsten uit wandelingen en van donaties om ons werk te kunnen doen. Steun Pelgrimsgemeenschap De Wandelmaat als donateur en ontvang korting op alle wandelingen.

Informatie

Programma 2020

Ons volledige aanbod aan klooster- en pelgrimsachtige wandelingen vind je in het menu AANBOD. We hebben ook een mooie brochure, die we op verzoek graag toesturen.

 Aanvragen