Een kunstzinnig klooster in de duinen
Vol

Een kunstzinnig klooster in de duinen

  • Datum 28-08-2020 tot 30-08-2020
  • Bestemming Egmond-Binnen
  • Duur 3-daags
  • Groepsgrootte 10
  • Afstanden 8 - 10 km
  • Prijs € 215,00
  • Prijs donateurs € 195,00
  • Gids

    Elly de Poot

Inclusief

Deze reis is inclusief overnachting, maaltijden, routebeschrijving, begeleiding door een ervaren gids en deelname aan enkele liturgische vieringen in de abdij.

Waar gaan we naartoe?

Uitgangspunt van deze wandeling is het Sint-Liobaklooster in Egmond-Binnen, aan de kust ten zuidwesten van Alkmaar. Egmond is bekend vanwege twee benedictijnerkloosters. Wij bezoeken het vrouwenklooster dat hier in 1935 werd gesticht.

Wat gaan we doen?

Op vrijdagmiddag wandelen we na de kennismaking in de omgeving van het klooster. We zijn op tijd terug voor de gebedsviering. ’s Avonds zullen we verder kennismaken met elkaar en het klooster en volgen we de completen; het laatste gebed van de dag

De zaterdag volgen we een aantal gebedsvieringen en gebruiken de maaltijden in het klooster. We maken ’s morgens een lange wandeling (8-10 km). ‘s Middags maken we opnieuw een kortere wandeling in de omgeving. Er is ruimte om de expositieruimte te bezoeken. We zullen een gesprek voeren met één van de kloosterlingen. En natuurlijk kunnen we onze reisgenoten weer ontmoeten.

Zondag maken we een mooie stiltewandeling en volgen de laatste gebedsdiensten en maaltijden van dit weekend. We kijken samen terug op het weekend.

Bij wie zijn we te gast?

Het St.-Liobaklooster in Egmond-Binnen is in 1935 gesticht door Hildegard Michaelis, een kunstenares. Zij had het visioen het monastieke kloosterleven te verenigen met het kunstambacht om daarmee in het levensonderhoud van het klooster te voorzien. Kunst is dan ook veel te zien in het klooster en het gastenverblijf. Er is een expositieruimte waar producten worden verkocht. De kloosterlingen werken in het atelier en onderbreken hun werk voor de gebedsvieringen vier keer per dag en de maaltijden. Dat ritme zal in dit weekend ook uitgangspunt zijn voor onze dagen. Daarnaast wandelen we elke dag in de prachtige omgeving. Soms wandelen we in stilte. Ook de kloostergemeenschap is deels stil. Voldoende ruimte in dit weekend voor rust, natuur en spiritualiteit maar ook voor ontmoeting met de andere reisgenoten.

We eten apart van de kloosterlingen in het huiselijke gastenverblijf. Ieder wordt verzocht mee te werken aan een klimaat van rust en stilte, maar praten is toegestaan. We helpen bij het dekken van de tafels en de afwas. We hebben een eenvoudige eigen kamer met wastafel. Douches en toiletten zijn op de gang en gebruiken we dus samen.

Meer informatie?
Download PDF
Terug naar overzicht