Nieuw bij De Wandelmaat: dagtochten

23-06-2020 Nieuw bij De Wandelmaat: dagtochten

In deze tijd van corona is het niet altijd mogelijk om met groepen in een klooster te overnachten. Maar tijdens het wandelen, is natuurlijk goed mogelijk om anderhalve meter afstand te houden. Daarom introduceert De Wandelmaat deze zomer iets nieuws: dagtochten.

Tijdens deze eendaagse wandelingen zoeken we mooie plekken op, zonder daar te blijven overnachten. De eerste twee dagtochten zijn stadswandelingen door het centrum van Utrecht. Uiteraard speelt de kloostertraditie, die kenmerkend is voor De Wandelmaat, hierin een belangrijke rol.

Op vrijdag 7 augustus neemt onze gids Jaap van der Vinne belangstellenden mee langs ‘Steegjes en Hofjes’. Tussen de Oudegracht en de stadsbuitenmuur lagen terreinen die in de Middeleeuwen voornamelijk in bezit waren van kloosters en gasthuizen. Later werden hier steegjes en hofjes aangelegd en vormden zich hier buurtschappen.

Kenmerkend voor wat nu het ‘Museumkwartier’ heet in de binnenstad van Utrecht was de grote dichtheid van kloosters en gasthuizen. Op zaterdag 29 augustus wandelt Jaap van der Vinne langs enkele van deze kloosters, die er nog steeds zijn. Op de route passeren we ook kleine armenhofjes (‘kameren’) die uit liefdadigheid werden gebouwd. Ook komen we enkele schuilkerken tegen.

Deelname aan deze wandeltochten kost slechts vijf euro. Dit bedrag is puur bedoeld ter dekking van de onkosten van gids. Beide wandelingen starten rond een uur of tien in de ochtend en eindigen halverwege de middag. Lees meer over de twee routes en meld je aan

 

Terug naar overzicht