De Wandelmaat

De Wandelmaat

Bij De Wandelmaat vind je meerdaagse kloosterwandelreizen. We verblijven tijdens zo'n reis in een klooster waar we als gasten zijn uitgenodigd de getijden mee te beleven. Vanuit het klooster gaan we dagelijks naar buiten op pad en verkennen de omgeving. Ervaar wat een kloosterwandeling met je doet: wandelen in stilte, logeren in een klooster, genieten van de natuur, andere mensen ontmoeten en je verwonderen over wat ontmoetingen met anderen, met de natuur en met het klooster je brengen.

Ook bieden wij verschillende meerdaagse pelgrimsreizen. Je loopt dan van plek naar plek; onderweg ervaar je wat het buiten zijn met je doet.

Op pad zijn met De Wandelmaat is meer dan wandelen alleen. De woorden ontmoeten, stilte, onthaasten en verwondering geven kort weer waar we met onze bijzondere wandelingen in kleine groepen tot maximaal 10 à 12 mensen voor staan.

Ontmoeten

Elk mens gaat zijn eigen weg, maar zonder de ander gaat het niet (zie ook ons logo). Juist kloosterlingen hebben meer dan wie ook weet van deze wijze van mens zijn. Bovendien komt bij hen nog een specifiek punt naar boven: de relatie met de Ander, de Onzichtbare. Veel mensen zijn innerlijk op zoek naar de ander, al dan niet met een hoofdletter. Tijdens de kloosterwandelingen krijg je ruimte om jezelf en de ander te ontmoeten. Zonder dat je iets moet, het woord zegt het immers al, het gaan om ont-moeten.

Stilte en onthaasten

Stilte is in onze snelle tijd schaars geworden. Zeker in ons dichtbevolkte land. Vrijwel overal is verkeer, rumoer, herrie. Zelfs op zondag is er, doordat veel winkels open zijn, veel reuring en kabaal en kun je niet meer rustig door een stil stadje slenteren. En als het dan eens stil is, blijft de drukte in ons hoofd, of roept de smartphone op tot actie. ‘Opzij, opzij, opzij, we hebben ongelofelijke haast’, zong Herman van Veen ooit. We rennen achter elkaar - en onszelf - aan in de wedren die leven heet. Veel mensen zoeken de stilte en willen onthaasten. In kloosters vind je die stilte. Door het ritme van de broeders of zusters te volgen en wandelingen - soms ook in stilte - te maken, kun je hopelijk de rust vinden die je zoekt.

Verwondering

Filosofie begint met verwondering, zo vond Aristoteles. Veel filosofen hebben zich sindsdien over dit begrip gebogen. Sommige begrippen zijn moeilijk te definiëren, omdat waar ze voor staan vaak zo ongrijpbaar, zo onbegrijpelijk is. Of wonderbaarlijk. We houden het maar bij de vertrouwde Van Dale: verwondering is een gemoedstoestand die ontstaat wanneer men iets gewaarwordt dat men niet of anders had verwacht. Dan verwonder je je. Kijk, en dat kan je overkomen in de natuur, in een klooster, in de ontmoeting met de ander, in de stilte.
'Voor het eerst durfde ik in een groep mijzelf te laten zien. De gids gaf mij het vertrouwen, de groep gaf mij de veiligheid.'