Oecumenische Pelgrimsweg

Oecumenische Pelgrimsweg

 • Datum 21-08-2022 tot 27-08-2022
 • Bestemming Leipzig-Eisenach
 • Duur 7-daags
 • Groepsgrootte 7
 • Afstanden 15-20 km
 • Prijs € 825,00
 • Prijs donateurs € 795,00
 • Gids

  Ben Noorloos

Inclusief

Deze reis is inclusief vervoer, overnachtingen in gedeelde ruimtes (mannen / vrouwen apart), ontbijt, warme maaltijden en begeleiding door een ervaren gids.

Nu boeken
Waar gaan we naartoe?

Het is ongeveer 500 jaar geleden dat Luther zijn 95 stellingen heeft vastgespijkerd op de deur van de slotkerk van Wittenberg. Dit was het begin van een revolutie in het religieuze denken. Eerst in Duitsland, vervolgens in Rome en daarna in de rest van Europa. Ook staan wij stil bij de grote componist Bach en bezoeken wij het concentratiekamp Buchenwald. Hier werd onder meer onze vroegere minister president dr. W. Drees gevangen gehouden. 

De Oecumische Pelgrimsweg voert ons langs de belangrijkste steden, waar Luther geleefd heeft. Wij gaan gedeeltes van deze pelgrimsweg lopen (totaal 100 km). Wij beginnen in Leipzig en wij komen vervolgens in de plaatsen Merseburg, Naumburg, Buchenwald, Erfurt, Gotha, Eisenach en kasteel de Wartburg.

Wat gaan we doen?

Wij beginnen de reis op zondag in Amersfoort. Vanaf hier rijden wij gezamenlijk in een personenbus naar Leipzig. Wij slapen dan in een jeugdherberg. De volgende dag gaan wij op stap met als uiteindelijke einddoel van onze voettocht Eisennach.

In Leipzig is er voldoende tijd om een indruk te krijgen van de stad. Wij bezichtigen de Thomaskirche, waar Bach als cantor-organist tot aan zijn dood heeft gewerkt en waar hij ook begraven ligt. Ook staan wij stil bij de Nicolaikirche, van waaruit de Abendgebeten zijn gehouden,  die uiteindelijk leiden tot ‘Die Wende’ en de val van de muur. 

Maandag wordt er stevig gewandeld. Doel is de oude kerk van Merseburg aan de rivier de Saale. Ook hier overnachten wij in een pelgrimsherberg. Van Merseburg vertrekken wij de volgende dag naar Naumburg. De overnachting is in het klooster van Rossbach, vlak voor Naumburg.

Woensdag lopen wij over de Weinstrasse door het dal van de Saale. Wij wandelen richting Eckartsberga, waar wij slapen in het gemeenschapshuis van de kerk.

Donderdag beginnen wij in Buttelstedt en via mooie landerijen bereiken wij het altijd weer indrukwekkende concentratiekamp Buchenwald. Daarna gaan wij richting Erfurt, waar wij wederom te gast zijn in een pelgrimsherberg.

Erfurt is de plaats waar Bonifatius, Meister Eckhart en Luther hebben gestudeerd en gewerkt. Slapen doen wij in het oude Augustijnenklooster.

Vrijdag gaat de tocht verder naar Gotha. Na een mooie wandeling door Erfurt komen wij bij de fraaie akkers en velden van deze streek. Wij lopen langs Frienstedt richting Gotha. Daarna reizen wij door naar Eisenach en overnachten wij bij de zusters in het klooster van het Evangelisch Lutherse Diaconessenhuis.

De laatste dag, zaterdag bezoeken wij eerst Eisenach en het kasteel de Wartburg, waar Maarten Luther, ondergedoken zat en waar hij het Nieuwe Testament vanuit het Latijn in de Duitse volkstaal vertaalde. Vlak voor het middaguur beginnen wij aan onze thuisreis.   

Bij wie zijn we te gast?

Wij overnachten in eenvoudige onderkomens, waardoor het pelgrimskarakter van deze voettocht goed tot zijn recht komt. Wij rijden met een personenbusje naar Leipzig. De auto blijft de gehele week tot onze beschikking. De bagage wordt ermee vervoerd en het busje wordt ingezet voor de catering onderweg (koffie / thee / lunch).

Een slaapzak is noodzakelijk; handig zijn een slaapmatje en een opblaasbaar kussen alsmede eventueel oogkleppen en oordopjes (’s nachts). Een kampeerset (bord, mok, bestek)  en een thermofles heb je onderweg nodig.

Goed om te weten

Startplaats Amersfoort is goed met het openbaar vervoer te bereiken. De reis start zondag om 8.00 uur. Op zaterdag nemen wij rond 16.00 uur weer afscheid van elkaar. Goede wandelconditie is vereist. De overnachtingsplekken zijn sober en eenvoudig. Een aantal keer slaap je op je eigen matje op de grond.

Niet inbegrepen
 • Vervoer eigen woning – Amersfoort CS 
 • Consumpties en souvenirs onderweg
Terug naar homepage