Winters wandelen en ont-moeten in Brabant
Vol

Winters wandelen en ont-moeten in Brabant

 • Datum 09-12-2022 tot 11-12-2022
 • Bestemming Berkel-Enschot
 • Duur 3-daags
 • Groepsgrootte 9
 • Afstanden 5-12 km
 • Prijs € 235,00
 • Prijs donateurs € 220,00
 • Gids

  Irene Kapinga

Inclusief

Deze reis is inclusief overnachtingen, maaltijden, begeleiding door ervaren gids, rondleiding Brouwerij La Trappe (incl. proeven van het hier gebrouwen trappistenbier) en deelname aan liturgische vieringen in het klooster.

Waar gaan we naartoe?

De bekendste trappistenabdij van Nederland is waarschijnlijk Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot. De abdij is bekend van het trappistenbier La Trappe (proef de stilte) en van de milieu-vriendelijke manier van wonen, werken en leven. Het klooster ligt een paar kilometer ten zuiden van Tilburg, aan de rand van Berkel-Enschot. Je zult je verbazen over de groene omgeving die je hier treft: Midden tussen het bos, de heide en vennetjes ervaar je hier letterlijk de stilte. En als je geluk hebt zie je reetjes of een vos.

Wat gaan we doen?

Het bijzondere van dit weekend is dat je tijdens de adventtijd te gast bent in het klooster. We lopen tijdens dit kloosterweekend elke dag in een ontspannen tempo in de omgeving van de abdij. De afstanden van de wandelingen zijn 5-12 km. Het terrein is bosrijk, waterrijk en vlak.

Op vrijdag of zaterdag maak je kennis met de brouwerij van het klooster. Tijdens een rondleiding hoor je over de principes en over het proces. En als je wilt kun je proeven van het bier. Volgens kenners proef je daarin de stilte. En wat nog meer? Je hebt alle ruimte om aanwezig te zijn bij de vieringen van de broeders, je geniet de maaltijden (deels in stilte) in refter, met elkaar is er ruimte voor inspanning en ontspanning en tijdens het gesprek met de gastenbroeder zijn je vragen en ervaringen welkom. En de kloosterwinkel? Natuurlijk krijg je tijdens het programma tijd om die te bezoeken.

Bij wie zijn we te gast?

‘Leef met ons mee in het ritme van onze gemeenschap’ Gastvrij biedt Abdij Onze-Lieve-Vrouw van Koningshoeven plaats aan diegenen die geïnspireerd willen worden, de rust willen opzoeken en/of zich willen bezinnen. Hiervoor is in de abdij, gescheiden van de leef- en werkruimten van de monniken, een gastenhuis ingericht. Op de begane grond is een aparte eetruimte voor de  gasten. De maaltijden worden gemaakt in de abdijkeuken en zijn, passend bij de manier van leven van de broeders, sober en vegetarisch (wel met vis of ei). Het is mogelijk om zoutloos, visloos of glutenvrij te eten. Wij, gasten van de abdij, dekken zelf de tafels en wassen na de maaltijd gezamenlijk af. Het ontbijt en de middagmaaltijd worden in stilte genuttigd. Tijdens ons verblijf biedt de abdij ons, zonder extra kosten, koffie, thee, frisdrank en La Trappebier.

De Trappisten komen zeven keer per dag samen om te bidden en drie keer per dag om samen te eten. Dat gebeurt op vaste tijden. Tussen die tijden vindt het werk plaats. Het programma van dit wandelmaat- kloosterweekend sluit aan bij dit ritme. We nuttigen de maaltijden (deels in stilte) in de abdij en aan jou wordt de gelegenheid geboden om, als je wilt, elke dag bij ten minste drie van de gebedsmomenten aanwezig te zijn (waaronder de eucharistieviering op zondag).

Op het terrein van de abdij is een kloosterwinkel gevestigd, Hier zijn onder meer producten die door de abdij gemaakt worden te koop (chocolade, jam, kaas, bier) en is een uitgebreide boekencollectie aanwezig.Je hebt in het gastenhuis de beschikking over een eigen kamer. Als groep hebben wij in het klooster een eigen ruimte.

Goed om te weten

Het klooster is per OV goed bereikbaar. Op het terrein kun je gratis parkeren. In de reisbrief krijg je hiervoor de benodigde informatie. Het weekend start na de lunch op vrijdag. Op zondag nemen wij rond 15.00 uur weer afscheid van elkaar.

Niet inbegrepen
 • Vervoer eigen woning – klooster
 • Eventuele aankopen in de kloosterwinkel
 • Eventuele consumpties onderweg en/of extra consumpties in het klooster
Terug naar overzicht