Naar de Clarissen in Megen
Vol

Naar de Clarissen in Megen

 • Datum 22-09-2023 tot 24-09-2023
 • Bestemming Megen
 • Duur 3-daags
 • Groepsgrootte 7
 • Afstanden 8-11 km
 • Prijs € 230,00
 • Prijs donateurs € 210,00
 • Gids

  Gerda Stougie

Inclusief

Deze reis is inclusief overnachtingen, maaltijden, begeleiding door een ervaren gids en deelname aan enkele liturgische vieringen in het klooster.

Waar gaan we naartoe?

Tijdens deze Wandelmaatreis verblijven we in één van de twee kloosters in Megen. Megen is een klein monumentaal stadje aan de Maas. Omdat hier niet alleen het prachtige 18e-eeuwse klooster Sint-Josephsberg van de clarissen is gevestigd, maar ook het klooster van de minderbroeders (franciscanen) wordt Megen wel 'Assisi aan de Maas' genoemd. 

We worden uitgenodigd de vieringen bij te wonen. Tijdens de vigilieviering op zaterdagavond ontmoeten we ook de minderbroeders. Als je van de stilte en rust houdt, dan is deze reis zeker een aanrader!

Wat gaan we doen?

Natuurlijk maken we tijdens dit weekend een aantal mooie wandelingen door het rivierengebied met uiterwaarden en door natuurgebied Herperduin (een gebied met bos, heide, vennen en zandverstuivingen). Ook is er ruimte voor een gesprek met één van de zusters en nemen we een kijkje bij het klooster van de broeders.

Bij wie zijn we te gast?

We zijn te gast bij de clarissen in Megen. In tegenstelling tot de franciscanen is dit een contemplatieve orde en is er veel ruimte voor stilte. Omdat de zusters naar het voorbeeld van Franciscus en Clara willen leven, voelen zij zich verbonden met de schepping. De zorg voor de schepping uit zich in bepaalde keuzes, zo zijn de maaltijden vegetarisch, eten zij voornamelijk biologische groenten (zo mogelijk uit eigen moestuin) en proberen ze voedselverspilling tegen te gaan.

Zuster Emmanuël, die verantwoordelijk is voor de maaltijden, heeft een opleiding gevolgd aan de Groene Kookacademie en geeft nu zelf ook als ‘de vegetarische zuster’ workshops vegetarisch koken aan belangstellenden.

Tijdens ons verblijf heeft ieder een eigen kamer met wastafel. Douches en toiletten bevinden zich op de gang. Als groep hebben we een eigen ruimte ter beschikking. De maaltijden gebruiken we, samen met de zusters, in de refter. Tijdens de maaltijden wordt er niet gesproken.

Goed om te weten

Vlakbij het klooster is een ruime parkeerplaats. Megen is vanaf station Oss met een buurtbus bereikbaar; op zondag kan de gids zorgen voor vervoer naar het station in Oss. Deze reis start op vrijdag om 10.30 uur. Op zondag nemen wij rond 14.30 uur weer afscheid van elkaar.

De clarissen hebben plannen voor een verbouwing, mogelijk zal deze in de loop van 2023 plaatsvinden. Mocht dit samenvallen met ons verblijf, dan zal de reis verzet worden.

Niet inbegrepen
 • Vervoer naar en van het klooster (op zondag kan de gids eventueel gasten naar het station brengen).
 • Extra consumpties onderweg en in het klooster.
 • Aankopen in het kloosterwinkeltje.
 • Handdoeken (deze dient u zelf mee te nemen).
Terug naar overzicht