Naar de franciscanen in Megen
Vol

Naar de franciscanen in Megen

 • Datum 05-04-2024 tot 07-04-2024
 • Bestemming Megen
 • Duur 3-daags
 • Groepsgrootte 9
 • Afstanden 8-10 km
 • Prijs € 230,00
 • Gids

  Gerda Stougie

Inclusief

Deze reis is inclusief overnachtingen, maaltijden, begeleiding door een ervaren gids, gesprek met een broeder en deelname aan enkele liturgische vieringen in het klooster.

Waar gaan we naartoe?

We zijn dit weekend te gast in het eeuwenoude klooster van de franciscanen, gelegen in het prachtige monumentale stadje Megen aan de oever van de Maas. Tijdens dit weekend delen we in het leven van de broeders; we zitten met hen aan tafel, we doen met elkaar de afwas, nemen deel aan hun vieringen en onze kamers bevinden zich tussen de kamers van de broeders. De gastvrijheid van de broeders, het directe contact met hen, de prachtige kloostertuin en de rustige, weidse omgeving maken deze Wandelmaatreis tot een bijzondere ervaring.

Wat gaan we doen?

We maken prachtige wandelingen in het Maasgebied en de Maashorst, maar genieten ook van de verstilling in de bijzondere kloostertuin, de Hof van Lof. Je leeft en verblijft deze dagen in het klooster van de franciscanen. Met de broeders en met je reisgenoten bezoek je op een van de avonden het nabij gelegen clarissenklooster voor het bijwonen van een gezamenlijke vigilie-viering. En misschien heb jij wel zin om de zon op te zien gaan? Tijdens deze reis krijg je die gelegenheid. Tijdens een vroege stiltewandeling leidt de gids je naar dat moment en naar de Kapel van de Zeven Smarten.

Ook op het programma van deze reis: een gesprek met de gastenbroeder, een korte rondleiding door het klooster, een Brabantse lunch op een uniek plekje, gelegenheid om deel te nemen aan gebedstijden en de eucharistieviering. En natuurlijk is er voldoende tijd voor informeel samenzijn, met elkaar en met de broeders.

Bij wie zijn we te gast?

We verblijven dit weekend in het historische Franciscanerklooster in het hartje van het monumentale stadje Megen. De communiteit telt zeven franciscanen. De broeders delen hun leven voor een belangrijk deel met de vele gasten die ze ontvangen. Er zijn vier gebedstijden per dag.

Het klooster heeft, evenals het Maasstadje Megen, een lange historie. Al vanaf 1645 hebben er minderbroeders franciscanen geleefd en gewerkt. Na de Tachtigjarige Oorlog was het huis anderhalve eeuw lang het enige klooster van de orde in Nederland. Veel van dat verleden is erin terug te vinden.

In Megen staat nog een eeuwenoud klooster; dat van de zusters clarissen. Door de langdurige aanwezigheid van deze twee franciscaanse kloostergemeenschappen wordt Megen ook wel ‘Assisi aan de Maas' genoemd. Het klooster beschikt over een prachtige tuin, de Hof van Lof, een fijne plek voor verstilling, bezinning of gewoon genieten van de mooie bloemenpracht.

We slapen, net als de broeders, in eenvoudige eenpersoonskamers in het klooster. Op de kamers is een wastafel aanwezig en de douches en toiletten bevinden zich op de gang. We hebben als groep de beschikking over onze eigen verblijfsruimte. De gasten van de franciscanen eten altijd tussen de broeders in de refter en dan is er volop gelegenheid om in gesprek te gaan met elkaar, want er hoeft geen stilte in acht genomen te worden. De maaltijden zijn sober, maar voldoende.

Goed om te weten

Vlakbij het klooster is een ruime parkeerplaats. Megen is vanaf station Oss met een buurtbus bereikbaar; op zondag kan de gids zorgen voor vervoer naar het station in Oss. Deze reis start op vrijdag om 11.00 uur. Op zondag nemen wij rond 14.30 uur weer afscheid van elkaar. 

Niet inbegrepen
 • Vervoer naar en van het klooster.
 • Extra consumpties onderweg.
 • Aankopen in het kleine kloosterwinkeltje.
 • Lakenpakket (deze dient u zelf mee te nemen)
Terug naar overzicht