Benedictijnse spiritualiteit in Noord-Holland Geannuleerd

Benedictijnse spiritualiteit in Noord-Holland

  • Datum 19-10-2020 tot 22-10-2020
  • Bestemming Egmond-Binnen
  • Duur 4-daags
  • Afstanden 5 - 10 km
  • Prijs € 325,00
  • Prijs donateurs € 300,00
  • Gids

    Jaap van der Vinne

Inclusief

Deze reis is inclusief overnachtingen, maaltijden, routebeschrijving, begeleiding door een ervaren gids en deelname aan enkele liturgische vieringen in het klooster.

Waar gaan we naartoe?

We gaan naar Egmond, ten westen van Alkmaar. We wandelen dagelijks in de duin- en polderrijke omgeving van de abdij en maken gebedsdiensten van en met de monniken mee. Onze wandelingen (totaal zo’n 25 tot 30 km, verspreid over vier dagen) stemmen we af op het kloosterritme, zodat ook wij het kloosterleven kunnen ervaren en meebeleven. De Wandelmaat komt al lang regelmatig bij de Benedictijnen in Doetinchem. Dit jaar gaan we voor het eerst sinds lange tijd weer terug naar de benedictijnen in Egmond Binnen. Tijdens deze wandeling zijn we opnieuw te gast bij de monniken van de oudste orde in West-Europa. Deze orde is gesticht rond 550.

Wat gaan we doen?

We wandelen dagelijks in de duin- en polderrijke omgeving van de abdij en maken gebedsdiensten van en met de monniken mee. De gastenpater van het klooster, ontmoeten we op een van deze dagen. Tijdens een gesprek met hem staan vooral de betekenis van stilte en spiritualiteit in St. Adelbertabdij centraal. Hieronder is een voorbeeld van een eerder verblijf beschreven, uit een reisbrief Beschouw het als een uitnodiging. Het is een kapstok met vele haken. Kies hieruit de momenten waaraan u wilt deelnemen. Samen een mooi, indrukwekkend programma, met daarin ook voldoende ruimte die hoort bij een Wandelmaat kloosterwandeling.

Bij wie zijn we te gast?

Het klooster St. Adelbertabdij ligt in Egmond Binnen, dichtbij de duinen en het strand: een mooie omgeving voor inspirerende wandelingen. De benedictijnse monniken kennen een strikte dagorde van 06.00 uur tot 20.30 uur. Binnen dit tijdsbestek nemen zij deel aan vijf getijden. Deze ge­bedsdiensten vinden - net als de maaltijden - op vaste tijdstippen plaats. Met een onderbreking na de Reformatie is er in Egmond al meer dan duizend jaar een gemeenschap van benedictijnse monniken te vinden die dagelijks bidt en werkt. Benedictijnse monniken vormen een contemplatieve gemeenschap. De missie van hen is niet alleen God en elkaar dienen, maar ook om daarvan te vertellen. Dit krijgt gestalte in: de dagelijkse gebedsdiensten – ontvangst van gasten – cursussen en lezingen - concerten – boeken – verkoop van religieuze artikelen. Een kloosterwandeling is een combinatie van wandelen en deelnemen aan het kloosterleven. Daarbij staan we stil bij het gedachtegoed van de kloostergemeenschap.

 Wij verblijven in het gastenhuis van de Abdij (daar is ook de bushalte). Bij de Abdij is ook voldoende parkeerruimte. Er zijn voldoende eenpersoonskamers met douche en toilet. De kamers zijn voorzien van een lakenpakket en handdoeken. Bovendien is er een ruime verblijfsruimte (waar we ook eten), een meditatieruimte en een abdijwinkel. Tijdens ons verblijf wordt er gezorgd voor de maaltijden, koffie en thee. Er wordt desgevraagd rekening gehouden met een vegetarische eetwijze en/of een dieet (in overleg).

We zijn hier deze dagen niet de enige gasten. Van het gastenhuis kunnen we binnendoor naar de Abdijkerk lopen.

Meer informatie?
Download PDF
Terug naar overzicht