Langs de oevers van de Maas

Langs de oevers van de Maas

  • Datum 04-09-2020 tot 06-09-2020
  • Bestemming Megen
  • Duur 3-daags
  • Groepsgrootte 8
  • Prijs € 225,00
  • Prijs donateurs € 210,00
  • Gids

    Margriet Jegerings

Inclusief

Deze reis is inclusief overnachting, maaltijden, routebeschrijving, begeleiding door een ervaren gids en deelname aan enkele liturgische vieringen in het klooster.

Nu boeken
Waar gaan we naartoe?

We zijn dit weekend te gast in het eeuwenoude klooster van de franciscanen, gelegen in het prachtige historische stadje Megen aan de oever van de Maas. Gastvrijheid, openheid, eenvoud, humor, verdieping, liefde voor de natuur, betoverende omgeving.  Dit zijn de sleutelwoorden voor het Wandelmaatweekend in Megen bij de Franciscaanse broeders.

Wat gaan we doen?

We maken prachtige wandelingen in het Maasgebied maar genieten ook van de verstilling in de betoverende kloostertuin Hof van Lof.

Dag 1: Wij ontmoeten elkaar op vrijdag tussen 11:00 – 11:30 uur in het klooster. Na het drinken van een kop koffie of thee in de Tuinzaal van het klooster en een welkomstwoordje van de gastenbroeder lopen we naar restaurant Op de Poort in Megen waar we kunnen genieten van een heerlijke warme (Brabantse) lunch. Na de lunch vertrekken we met de auto naar de Hemelrijkse Waard, (ongeveer 8 km) waar we onze eerste wandeling zullen houden in een prachtig natuurriviergebied met veel vogels en bloemen. We zijn op tijd terug voor het avondgebed en de broodmaaltijd en de dag wordt afgesloten met koffie/thee en een korte terugblik.

 Dag 2: Na het ochtendgebed, het ontbijt en de afwas gaan we een DVD bekijken uit de Kruispunt kloosterserie waarna we een gesprek met de gastenbroeder hebben. In de middag maken we vanuit het klooster een wandeling van ongeveer 12 km in het Maasakkergebied. Voor de avondviering, de Virgilieviering, lopen we, tezamen met de broeders, naar het dichtbijgelegen Clarissenklooster. We sluiten de dag af met koffie/thee en een informeel samenzijn met de broeders in de huiskamer van de broeders.

Dag 3: We beginnen we deze dag al vroeg met een stiltewandeling naar de kapel van de Zeven Smarten. Na het ontbijt is er gelegenheid om de eucharistieviering bij te wonen waarna we, tezamen met de broeders, koffie en theedrinken in de huiskamer. Na het middaggebed en de warme maaltijd nemen we afscheid van elkaar.

Bij wie zijn we te gast?

We verblijven dit weekend in het franciscaner klooster in het hartje van het historische stadje Megen. De communiteit telt zeven franciscanen. Ze delen hun leven voor een belangrijk deel met de vele gasten die ze ontvangen in hun fraaie zeventiende-eeuws kloosterpand. Het sfeervolle gebouw schept uit zichzelf ruimte voor rust en stilte. Er zijn vier gebedstijden per dag. Het klooster heeft, evenals het Maasstadje Megen, een lange historie. Al vanaf 1645 hebben er minderbroeders franciscanen geleefd en gewerkt. Na de Tachtigjarige Oorlog was het huis anderhalve eeuw lang het enige klooster van de orde in Nederland. Veel van dat verleden is erin terug te vinden. In Megen staat nog een eeuwenoud klooster; dat van de zusters Clarissen. Door de langdurige aanwezigheid van deze twee franciscaanse kloostergemeenschappen wordt Megen ook wel ‘Assisi aan de Maas' genoemd. Het klooster beschikt over een prachtige tuin, de Hof van Lof, een fijne plek voor verstilling, bezinning of gewoon genieten van de mooie bloemenpracht.

We slapen op eenvoudige eenpersoonskamers in het klooster. Op de kamers is een wastafel aanwezig en de douches en toiletten bevinden zich op de gang. We hebben als groep de beschikking over onze eigen verblijfsruimte. De gasten van de Franciscanen eten altijd tussen de broeders in de refter en dan is er volop tijd om een praatje aan te knopen en vragen te stellen want er hoeft geen stilte in acht genomen te worden. De maaltijden zijn sober maar voldoende.

Meer informatie?
Download PDF
Terug naar overzicht