Fünf Tage im Kloster Loccum
Nieuw

Fünf Tage im Kloster Loccum

  • Datum 04-10-2024 tot 08-10-2024
  • Bestemming Loccum (Duitsland)
  • Duur 5-daags
  • Groepsgrootte 11
  • Afstanden 5-14 km
  • Prijs € 485,00
  • Gids

    Albert Weemstra

Inclusief

Het vervoer van centrale plaats in Nederland naar klooster Loccum.

Nu boeken
Waar gaan we naartoe?

Een Wandelmaat kloosterwandeling in Duitsland, een nieuwe wandeling van vijf dagen. In mooi heuvelland en in een rijke historie. Kloster Loccum vind je in het Duitse dorp Rehburg Loccum, zo'n 45 kilometer ten westen van Hannover en ongeveer 200 kilometer vanaf Enschede.

We zijn dan in de Duitse deelstaat Nedersaksen.

Een mooi gebied met aan de westkant de rivier de Wezer en tien kilometer naar het oosten ligt het prachtige Steinhuder meer. Bij het klooster en in de omgeving kun je prachtige wandelingen maken.

In het jaar 1163 stichtte graaf Wulbrand von Hallermund een cisterciënzer klooster. 'Bidden en werken' was het motto van de monniken die in 1163 het klooster van Loccum stichtten. Rond 1600 werd het luthers. Traditie en moderniteit gaan hand in hand in het klooster van Loccum.

Door de eeuwen heen is het klooster een bijzondere plek gebleven met een spirituele uitstraling. Van maandag tot en met zaterdag komen mensen 's avonds samen in de collegiale kerk om de Hora te vieren. Het klooster van Loccum is de zetel van het oudste seminarie voor predikanten in de Evangelisch-Lutherse Kerk van Hannover.

Wij zetten ons in voor het cisterciënzermotto "PORTA PATET, COR MAGIS": "De deur staat open, het hart nog meer".

Van maandag tot en met zaterdag vieren we de Hora om 18 uur in de collegiale kerk. Het avondgebed duurt ongeveer 20 minuten en wordt gevierd volgens de oude cisterciënzer traditie. 

Wat gaan we doen?

Vrijdag 4 oktober:
We komen al op tijd bij elkaar ergens bij een station in Nederland (afhankelijk van de plaats waar de deelnemers vandaan komen). Daar stappen we in een busje en een auto. We gaan met een 9-persoons bus en een personenauto naar Loccum.

In de middag komen we aan en daar nemen we onze intrek in het Pilgerhaus. Daar staan elf bedden en maximaal vijf extra bedden (slaapbank, stapelbed) tot onze  beschikking. Beddengoed en handdoeken zijn aanwezig. Er zijn twee badkamers en een goed uitgeruste keuken. In het pelgrimshuis zorgen de gasten voor zichzelf en laten ze het huis weer schoon achter. Er zijn dus geen 1-persoonskamers. Daarmee hebben we een eigen huis op het kloosterterrein zelfs met een mooie kleine eigen pelgrimskapel

Het wordt tijd voor een eerste verkenning van de omgeving, vooral de kloosterkerk is indrukwekkend. Om zes uur naar de Hora, het avondgebed. We hoeven geen maaltijd te maken na het gereis van vandaag, we gaan uiteten. Tijd voor een meditatief slot in onze eigen kapel en  tijd voor een hapje, drankje, praatje

Zaterdag 5 oktober
Het bosgebied van klooster Loccum (ca. 650 ha) ligt ongeveer tien kilometer ten westen van het Steinhudermeer en bestaat uit zes deelgebieden (bosdorpen) van verschillende grootte. Voor het grootste deel bevinden ze zich in Nedersaksen (district Nienburg), een kleiner deel behoort tot Noordrijn-Westfalen (district Minden-Lübbecke). De bosopstand valt voor een groot deel onder de categorie "historisch oude bosgebieden". Afwisselende bosbeelden en een goed ontwikkeld, parkachtig padensysteem maken het kloosterbos tot een belevenis voor iedere bezoeker.

Zondag 6 oktober
Na het ontbijt en koffie naar de Gottesdienst in de prachtige kloosterkerk. 's Middags zijn we in de kloosterkerk en de directe omgeving voor een spirituele ontmoeting.  

Maandag 7 oktober
We maken een mooie wandeling bij het  Steinhuder meer

Dinsdag 8 oktober:
Een mooie korte vroege morgenwandeling. Afscheid van het klooster. Terugreis naar huis. Alles in overleg en afhankelijk van het weer en de tijd en wat zich verder aandient.

Bij wie zijn we te gast?

Er wonen geen broeders of zusters meer in het klooster. Nu is er een stichting die het klooster als spirituele ruimte gaande houdt. En voor ons als Wandelmaat wandelaars is het goed om te weten: iedere avond om 6 uur is er het avondgebed en  op zondag een Evangelische Gottesdienst. Daaromheen vlechten we onze wandelingen. Wij “wonen” even in ons eigen Pilgerhuis. Een goede plek om te gast te zijn. We zorgen zelf voor de maaltijden, naar maar we gaan op vrijdag en zondag naar een goed restaurant in de buurt. Koken doen we samen en in overleg. Vegetarisch voor wie dat wenst en rekening houdend met een eventueel dieet.

Goed om te weten

De kloosterwandeling  “Funf Tage im Kloster Loccum” is nieuw in het aanbod van de Wandelmaat. In de praktijk betekent dat nog wel eens dat deelnemers zich snel melden en vol is vol. Het tijdstip van vrijdag tot dinsdag is ook wat ongebruikelijk, met mooi de zondag in het midden. Benieuwd of dat een geode keuze is: herzlich willkommen

Niet inbegrepen
Terug naar homepage