Het ritme van de cisterciënzer monniken Geannuleerd

Het ritme van de cisterciënzer monniken

 • Datum 20-10-2020 tot 23-10-2020
 • Bestemming Pey-Echt
 • Duur 4-daags
 • Prijs € 270,00
 • Prijs donateurs € 250,00
 • Gids

  Ronell Veldhuis

Inclusief

Deze reis is inclusief overnachtingen, maaltijden, routebeschrijving, begeleiding door een ervaren gids en deelname aan enkele liturgische vieringen in het klooster.

Waar gaan we naartoe?

De cisterciënzers of trappisten is een van de oudste kloosterordes. In Pey bij het Limburgse Echt ligt de abdij Lilbosch.

Wat gaan we doen?

Dag 1: Op dinsdag ontmoeten gids en reisgenoten elkaar rond 11.00 uur in Abdij Lilbosch. Na de kennismaking wonen we het middaggebed bij en gebruiken we zwijgend de warme maaltijd. Hierna vindt de opening plaats, waarna we een omgevingswandeling maken. We zijn op tijd terug voor de vespers van 17.30 uur. Tijdens de aansluitende broodmaaltijd mag gesproken worden. Het avondprogramma wordt iom het klooster ingevuld. Vaak is een groepsgesprek met een van de kloosterlingen mogelijk. De dag wordt afgesloten met de completen van 20.30 uur.

Dag 2 en 3: We starten de volgende dagen ‘s morgens vroeg rond half zes met een stiltewandeling. Na de metten (het nachtgebed van 4.30 uur) gaan we wandelen. In een stille wereld, met - als het mee zit - de sterren aan de hemel en bijgelicht door de maan. Het is een wandeling van ongeveer een uur. Deelname is uiteraard niet verplicht, maar het is wel een heel bijzondere ervaring.

Op een van de dagen is er een korte rondleiding door het klooster. Bovendien biedt dit vierdaagse programma ruimte voor een wandeltocht naar Echt, waar eventueel het kleine Edith Steinmuseum in het klooster van de Karmelietessen bezocht kan worden.

Dag 4: Na de warme maaltijd sluiten we op vrijdagmiddag deze kloosterwandeling af en nemen we afscheid van elkaar.

Bij wie zijn we te gast?

Tijdens deze kennismaking met het monastieke leven van de Trappisten proberen we zelf een paar dagen mee te draaien in het gebeds- en werkritme van deze monniken. Dat betekent van ongeveer 4.00 uur tot 21.00 uur. We zijn uitgenodigd om de vieringen bij te wonen, maar dat is geen verplichting. Stilte is een belangrijk element in het monastieke leven. Voor de meesten onder ons zal dat even wennen zijn. Maar het maakt de dagen in het klooster tot een boeiend avontuur.  Tussen de getijden (gebedsdiensten) door doen de monniken zwijgzaam hun werk. Wanneer de monnik werkt, wandelen wij. Wij zijn geen monniken of monialen, maar iedereen kan kijken of het lukt om in het klooster misschien wat zwijgzamer te zijn dan anders.

We verblijven in het gastenverblijf van de abdij. In de gastenafdeling van de abdij zijn zeven kamers waaronder een tweepersoonskamer. De ruime kamers zijn voorzien van een wastafel, schrijftafel, gemakkelijke stoel, opgemaakt bed, handdoek en washandje. Er zijn twee douches en toiletten op de gang; ook in de hal zijn diverse wc`s. Er is een aparte eetruimte voor de gasten. Het ontbijt en de warme middagmaaltijd worden zwijgend genuttigd (wel is er cd-muziek). Trappisten bereiden vleesloze maaltijden (soms wel met vis).

Niet inbegrepen
 • Vervoer woning - abdij vice versa
 • Consumptie onderweg
 • Aankopen in de abdijwinkel
Meer informatie?
Download PDF
Terug naar homepage