Ontmoeten en onthaasten bij Abdij Koningshoeven Geannuleerd

Ontmoeten en onthaasten bij Abdij Koningshoeven

  • Datum 11-12-2020 tot 13-12-2020
  • Bestemming Berkel-Enschot
  • Duur 3-daags
  • Groepsgrootte 11
  • Gids

    Irene Kapinga

Inclusief

Deze reis is inclusief overnachtingen, maaltijden, routebeschrijving, begeleiding door een ervaren gids en deelname aan enkele liturgische vieringen in het klooster.

Waar gaan we naartoe?

De bekendste trappistenabdij van Nederland is waarschijnlijk Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot. De abdij is bekend van het trappistenbier en de mooie reclamecampagnes die ze voeren. We lopen tijdens dit kloosterweekend elke dag in een ontspannen tempo in de omgeving van de abdij. De afstanden van de wandelingen zijn 5-12 km. Het terrein is bosrijk en vlak. Omdat we voor ruim 50% over onverharde paden lopen, kunnen de paden tijdens natte periodes modderig zijn. We verblijven in  de abdij. Tijdens het verblijf heb je de beschikking over een comfortabele eenpersoonskamer op de eerste of tweede etage van het gastenhuis. Op je eigen kamer heb je de beschikking over een wastafel en een zitje/bureau. Lakens en handdoeken zijn inbegrepen. De (gedeelde) toiletten en douches bevinden zich op dezelfde etage als waar je kamer zich bevindt.

Wat gaan we doen?

Je maakt kennis met het leven van de trappisten van abdij Koningshoeven. Je bezoekt de bouwerij van La Trappe Trappist. Tijdens een rondleiding maak je kennis met het duurzame productieproces. Elke dag lopen we in de mooie omgeving met bos, heide, vennetjes en een kanaal. Je hebt voldoende gelegenheid om aan verschillende gebedsmomenten/vieringen van de broeders deel te nemen. Op zaterdagmiddag maak je kennis met een vorm van meditatief lezen: Lectio Divina Je proeft (optioneel) de stilte van het hier gebrouwen Trappistenbier. In de ruime kloosterwinkel vind je een uitgebreide boekencollectie en kun je producten van de abdij kopen (onder meer chocolade, kaas, shampoo, kaarsen en bier).

Tijdens dit afwisselende driedaagse kloosterweekend maak je kennis met het leven van de trappisten van abdij Koningshoeven. Elke dag lopen we in de mooie omgeving, je bezoekt de brouwerij en er is een gesprek met de gastenbroeder. Je hebt voldoende gelegenheid om aan verschillende gebedsmomenten/vieringen van de broeders deel te nemen en je verblijft in een omgeving waar eenvoud en rust je omarmen.  Het dagprogramma ziet er als volgt uit (onder voorbehoud):

Dag 1 (vrijdag) We ontmoeten elkaar tussen 13.00 en 13.30 uur in de abdij Koningshoeven. We maken deze middag kennis met elkaar, met de binnenkant van de abdij en met de kamer waar jij dit weekend mag verblijven. Op deze middag worden we ontvangen in de brouwerij van de abdij. In deze brouwerij wordt het bekende La –Trappe Trappistenbier op een duurzame wijze gebrouwen. Je proeft de stilte. Na de broodmaaltijd en na de kennismaking met de eerste viering, praten we, als je wilt onder het genot van frisdrank of van een in dit klooster gebrouwen La Trappe-biertje, met elkaar na over de eerste indrukken.

Dag 2 (zaterdag) Vandaag staat in het teken van verdere ontmoeting en onthaasting. Als je wilt start je vandaag vroeg, je bent welkom om deel te nemen aan de eerste vieringen (de nachtwake (metten) om 4.15 uur en/of het morgengebed (lauden) om 7.00 uur). Na het ontbijt trekken we onze wandelschoenen aan en gaan we op stap. We lopen eerst ongeveer 500 meter langs de (vrij drukke) B-weg die voor het klooster loopt. We lopen verder langs het rustieke Galgeven, door het heidegebied van de Oude Hondsberg en door Moergestel waar we even pauze houden bij de Mariakapel.  Vervolgens lopen we via de Kerkeindse heide weer terug naar de abdij, die we 12 kilometer na de start weer bereiken. In de middag maak je kennis met een andere manier van verstillen. Met elkaar maken wij lopend kennis met Lectio Divina, een vorm van meditatief lezen.

Dag 3 (zondag) Na het ontbijt trekken wij de wandelschoenen weer aan. We lopen een laatste wandeling van dit weekend en ervaren de stilte van de zondagmorgen. Samen met de broeders en vele bezoekers uit de omgeving van de abdij, nemen we om 11 uur deel aan de eucharistieviering (optioneel). We sluiten het weekend af met een gesprek met de gastenbroeder. Hij vertelt, geïnspireerd door onze vragen, over het leven en werken van de cisterciënzer monniken en over zijn eigen keuzes en ervaringen.

Bij wie zijn we te gast?

‘Leef met ons mee in het ritme van onze gemeenschap’ Gastvrij biedt Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven plaats aan diegenen die geïnspireerd willen worden, de rust willen opzoeken en/of zich willen bezinnen. Hiervoor is in de abdij, gescheiden van de leef- en werkruimten van de monniken, een gastenhuis ingericht. Op de begane grond is een aparte eetruimte voor de  gasten. De maaltijden worden gemaakt in de abdijkeuken en zijn, passend bij de manier van leven van de broeders, sober en vegetarisch (wel met vis of ei). Het is mogelijk om zoutloos, visloos of glutenvrij te eten. De gasten dekken zelf de tafels en wassen na de maaltijd gezamenlijk af. Het ontbijt en de middagmaaltijd worden in stilte genuttigd. Tijdens ons verblijf biedt de abdij ons, zonder extra kosten, koffie, thee, frisdrank en La Trappebier. De Trappisten komen zeven keer per dag samen om te bidden en drie keer per dag om samen te eten.  Dat gebeurt op vaste tijden. Tussen die tijden vindt het werk plaats. Het programma van dit wandelmaat- kloosterweekend sluit aan bij dit ritme. We nuttigen de maaltijden in de abdij en aan jou wordt de gelegenheid geboden om, als je wilt, elke dag bij ten minste drie van de gebedsmomenten aanwezig te zijn (waaronder de eucharistieviering op zondag). Op het terrein van de abdij is een kloosterwinkel gevestigd, Hier zijn onder meer producten die door de abdij gemaakt worden te koop (chocolade, jam, kaas, bier) en is een uitgebreide boekencollectie aanwezig.

Goed om te weten

De abdij is zowel met de auto als met het OV goed bereikbaar. Er is gratis parkeergelegenheid en de bushalte is voor de deur.

Niet inbegrepen

Vervoer eigen woning – abdij (vice versa)

Aankopen in de kloosterwinkel

Eventuele consumpties onderweg en/of extra consumpties in de abdij

Meer informatie?
Download PDF
Terug naar homepage