Ontmoeting met Luther en Bach

Ontmoeting met Luther en Bach

 • Datum 01-09-2024 tot 07-09-2024
 • Bestemming Leipzig en Eisenach
 • Duur 7-daags
 • Groepsgrootte 7
 • Afstanden 18-20km
 • Prijs € 905,00
 • Gids

  Ben Noorloos

Inclusief

Deze reis is inclusief vervoer vanaf station Amersfoort en retour, overnachtingen, maaltijden, bagagevervoer onderweg, begeleiding door een ervaren wandelgids.

Nu boeken
Waar gaan we naartoe?

Leipzig is de startplaats van onze pelgrimstocht. Het is ongeveer 500 jaar geleden dat Luther zijn 95 stellingen heeft vastgespijkerd op de deur van de slotkerk in Wittenberg. Dit vormde het begin van een revolutie in het religieuze denken. Eerst in Duitsland, vervolgens in Rome en daarna in de rest van Europa. De Oecumenische Pelgrimsweg voert ons langs de belangrijkste steden waar Luther leefde.

Wat gaan we doen?

Deze pelgrimsreis start op zondag in Amersfoort. Hiervandaan rijden we gezamenlijk in een personenbus naar Leipzig. Hier zal de eerste overnachting plaatsvinden in een jeugdherberg. De volgende dag begint onze pelgrims wandeltocht naar Eisenach.

We wandelen over de Oecumenische Pelgrimsweg; de bagage wordt met het aanwezige busje vervoerd. In sommige plaatsen kan van te voren geen logies worden gereserveerd. Dit is normaal voor pelgrims die onderweg zijn naar Santiago de Compostela. Uw ervaren gids zorgt dat het goed komt!

In Leipzig is er tijd voor het bezichtigen van deze mooie Bachstad, met het graf van de grote componist in de Thomaskirche, waar hij tot zijn dood cantor-organist was. Daarnaast is Leipzig bekend vanwege bouwwerken in Jugendstil.

Op maandag maken we een mooie wandeling. Ons doel vandaag is de oude kerk van Merseburg aan de rivier de Saale. Hier overnachten we in een pelgrimsherberg. Van Merseburg vertrekken we de volgende dag naar Naumburg. De overnachting is in het klooster van Roßbach, vlak voor Naumburg. 

Woensdag staat de Weinstraße - het woord zegt het al: door het wijndal van de Saale - op het programma. We lopen naar Eckartsberga, Daarna gaan we terug naar het klooster in Roßbach . Op donderdag starten we in Buttelstedt; door mooie landerijen bereiken het indrukwekkende concentratiekamp Buchenwald. Hiervandaan gaan we naar Erfurt. Erfurt is de plaats waar Luther, Meister Eckhart en Bonifatius hebben gestudeerd / gewerkt. We vinden onze logies in Familienkommunität SILOAH te Neufrankenroda.

De tocht voert ons op vrijdag naar Gotha. Na een mooie wandeling door Erfurt komen we bij fraaie akkers en landbouwvelden in deze streek. We lopen langs Frienstedt richting Gotha. Hierna reizen we terug naar de Familienkommunität SILOAH te Neufrankenroda.

Op zaterdag, alweer de laatste dag, bezoeken we eerst Eisenach en kasteel De Wartburg, waar Maarten Luther, de grote reformator uit 1517, ondergedoken zat en het Nieuwe Testament in het Duits vertaalde. Rond 10.30 uur beginnen we aan onze thuisreis. We verwachten rond 16.00 uur weer bij station Amersfoort te zijn.

Bij wie zijn we te gast?

We overnachten in diverse onderkomens, zoals jeugdherberg, klooster of pension. Iedere avond is er een bed, dit kan zijn op gedeelde kamers, of gezamenlijk in de oude kerk van Merseburg.

Goed om te weten

We gaan met een busje naar Leipzig; de eerste nacht zijn we in de jeugdherberg. De andere overnachtingen worden onderweg geregeld. De bagage wordt vervoerd en het busje wordt ook ingezet voor catering (koffie/thee/lunch). Een slaapzak is noodzakelijk; een slaapmatje handig. Een kampeerset (bord, mok, bestek) voor onderweg hoort er ook bij, evenals een thermosfles.

Daar de hele afstand lopen van Leipzig en Eisenach niet haalbaar is in één week, maken we dagwandelingen over de mooiste en bijzonderste delen van de oecumenische pelgrimsweg. Per dag lopen we ongeveer 18 km. Het landschap is licht glooiend, waarbij er geen zware beklimming zijn.

Niet inbegrepen
 • Je eigen reiskosten van en naar Amersfoort
 • Je eventuele extra consumpties
Terug naar overzicht