Te gast bij de clarissen in Megen
Vol

Te gast bij de clarissen in Megen

 • Datum 12-11-2021 tot 14-11-2021
 • Bestemming Megen
 • Duur 3-daags
 • Groepsgrootte 4
 • Afstanden 8-10 km
 • Prijs € 225,00
 • Prijs donateurs € 210,00
 • Gids

  Gerda Stougie

Inclusief

Deze reis is inclusief overnachtingen, maaltijden, begeleiding door een ervaren gids en deelname aan enkele liturgische vieringen in het klooster.

Waar gaan we naartoe?

Tijdens deze Wandelmaatreis verblijven we in één van de twee kloosters is Megen. Megen is een klein monumentaal stadje aan de Maas. Omdat hier niet alleen het prachtige achttiende-eeuwse klooster Sint-Josephsberg van de clarissen is gevestigd, maar ook het klooster van de minderbroeders (franciscanen) wordt Megen wel Assisi aan de Maas genoemd. 

We worden uitgenodigd de vieringen, die vaak op een bijzondere manier muzikaal omlijst worden, bij te wonen. Tijdens de vigilieviering op zaterdagavond ontmoeten we ook de minderbroeders.

Als je van stilte en rust houdt, van mooie muziek en ook wel een kijkje wilt nemen in de tuin van de minderbroeders, dan is deze reis zeker een aanrader!

Wat gaan we doen?

Natuurlijk maken we tijdens dit weekend een aantal mooie wandelingen, door het rivierengebied met uiterwaarden en door natuurgebied Herperduin (een gebied met bos, heide, vennen en zandverstuivingen). Ook is er ruimte voor een gesprek met één van de zusters en een bezoek aan de Hof van Lof, de bijzondere kloostertuin van de minderbroeders. 

Bij wie zijn we te gast?

We zijn te gast bij de clarissen in Megen. In tegenstelling tot de franciscanen is dit een contemplatieve orde en is er veel ruimte voor stilte. Omdat de zusters naar het voorbeeld van Franciscus en Clara willen leven, voelen zij zich verbonden met de schepping. De zorg voor de schepping uit zich in bepaalde keuzes, zo zijn de maaltijden vegetarisch, eten zij voornamelijk biologische groenten (zo mogelijk uit eigen moestuin) en proberen ze voedselverspilling tegen te gaan.

Zuster Emmanuël, die verantwoordelijk is voor de (zeer smakelijke!) maaltijden, heeft een opleiding gevolgd aan de Groene Kookacademie en geeft nu zelf ook, als ‘de vegetarische zuster’ workshops vegetarisch koken aan belangstellenden.

Tijdens ons verblijf heeft ieder een eigen kamer met wastafel. Douches en toiletten bevinden zich op de gang. Als groep hebben we een eigen ruimte ter beschikking. De maaltijden gebruiken we, samen met de zusters, in de refter. Tijdens de maaltijden wordt er niet gesproken.

Goed om te weten

In 2020 werd deze reis voor de eerste keer door de Wandelmaat aangeboden en was al snel volgeboekt. Helaas kon de reis wegens het coronavirus toen niet doorgaan. Zolang we 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden, kunnen de zusters helaas geen gasten ontvangen. Daarnaast is er in 2021 een verbouwing gepland. Of de reis daarom door kan gaan, is daardoor niet zeker. Je kunt je wel alvast aanmelden als belangstellende. Zodra bekend is dat de reis door kan gaan, kun je de aanmelding omzetten in een boeking.

Niet inbegrepen
 • Vervoer naar en van het klooster (op zondag kan de gids eventueel gasten naar het station brengen).
 • Extra consumpties onderweg en in het klooster.
 • Aankopen in het kloosterwinkeltje.
 • Handdoeken (deze dient u zelf mee te nemen).
Terug naar overzicht