Hoe het begon

Hoe het begon

Sinds 2013 is De Wandelmaat een stichting zonder winstoogmerk. Tot die tijd werden de wandelingen vanuit eenmansbureau De Wandelmaat georganiseerd door Pelgrim Henricus. Hij richtte dit op in 1996.

De Wandelmaat is ontstaan naar aanleiding van een afgebroken pelgrimage naar Santiago de Compostela, de bekende pelgrimsstad in Noord-West Spanje. In augustus 1994 ging Henk Woelders, die zich later Pelgrim Henricus ging noemen, alleen op weg. Hij wilde op 1 februari 1995 aankomen in Compostela om er zijn vijftigste verjaardag te vieren. Maar halverwege november brak hij de wandeltocht af. Uit deze ogenschijnlijke mislukking werd de pelgrimswandeling in eigen omgeving geboren, het begin van De Wandelmaat.

“Een pelgrim is iemand die leeft met het besef dat alles wat hij kent en bezit, hem gegeven is. Terwijl iedere pelgrim zijn eigen weg gaat, komt hij op zijn pad steeds weer mensen tegen met wie hij voor kortere of langere tijd optrekt. Met hen deelt hij zijn liefde en van hen ontvangt hij liefde. Door zichzelf te zijn kan een pelgrim een vredestichter zijn, iemand die verbroedert en anderen tot steun en voorbeeld is. In wezen zijn alle mensen pelgrims.”

Bestuur en gidsen van De Wandelmaat zijn allen vrijwilligers. Wij worden voor onze organisatie en boekingen ondersteund door het Huis voor de Pelgrim.

‘Best spannend, een reis waarbij je in een klooster slaapt. Voor mij een onbekende wereld. Het werd door de gastvrijheid van de zusters een ervaring om nooit meer te vergeten.’